A nemzetközi háttérhatalom fokozódik

FSP 2020. augusztus 14. 12:06 2020. aug. 14. 12:06

„Nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik, egy liberális kör. A szakma tele van történetekkel, hogyan lehetetlenítettek el embereket.” Ezt mondta a Kossuth Rádióban Vidnyánszky Attila, a színművészeti egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának vezetője. Irigyeljük Vidnyánszkyt, hogy egy ilyen egyszerű összefüggésben találta meg a bajok gyökerét.

A legtöbb ember ugyanis, ha valamilyen problémával találkozik, például tiltakoznak az ellen, amit mond vagy csinál, elkezd agyalni, hogy mi lehet a baj. Miért nem kezdték el már évekkel ezelőtt a Lánchíd felújítását? Miért kellett szétverni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát? Miért van drágaság Magyarországon? Vagy, mint most, miért kellett einstandolni a színművészeti egyetemet? És ha az embernek szerencséje, van, magyarázatot is talál. Jót, rosszat, értelmeset – az sem kizárt, hogy valami nagy baromságot.

A vidnyánszkyknak nincs szükségük ilyen bonyolult eszmefuttatásra, értelmiségi nyavalygásra. Nekik mindenre rögtön megvan a válaszuk: a háttérhatalom idegenszívű zsoldosai szervezkednek a magyarság ellen. Ilyen egyszerű a világ: vannak a jók, vagyis, mi, és vannak a rosszak. Nem kell rajta ennél többet tökölni, fölösleges időtöltés, meg nem is vezet sehová.

A színművészeti egyetemmel tehát nem az a gond, amire sokan gondolnak, hogy az egyetem átszervezéséről senki sem egyeztetett az intézmény vezetőivel, hallgatóival, vagy, teszem azt, a szakma nagyjaival. Nem az a gond, hogy a kuratóriumban kizárólag a kormányhoz lojális személyek kaptak helyet, és enyhe túlsúlyban vannak az olajipari cégek emberei. (Nem hiába nevezte el a köznyelv az intézményt Színház- és Kőolajfinomító Egyetemnek.)

Sokkal egyszerűbb hülyeségeket gondolni a világról, mint megpróbálni a dolgok mögé látni, Igazi okokat keresni, ahelyett, hogy Orbán Viktor bölcs útmutatását követve, magunk felé hajlítanánk a valóságot. Utóbbit is meg lehet próbálni, bűvészek és illuzionisták például sikerrel hitetik el a közönséggel, hogy nem az van, amit látnak, hanem valami más. Ám előbb-utóbb ők is lelepleződnek, pontosabban ők maguk árulják el a trükköt, hogy miként tudták megtéveszteni a publikumot.

Sokkal könnyebb a még senki által nem látott háttérhatalmat okolni a bajainkért, mint megtalálni a problémák valódi okát. A háttérhatalom emlegetése olyan a politikában, mint a színpadon: a gyerek, a kutya, vagy a fóka: tuti siker, mindig bejön. Háttérhatalom, hálózat, csupa olyan kifejezés, amitől Józsi bácsi Békésborzadályon és Mari néni Rémrettentőn a falnak rohan ijedtében.

Vidnyánszky persze sokkal okosabb annál, mint amilyennek a Kossuth Rádióban mutatta magát. ő sem gondolja komolyan ezt a háttérhatalmas hülyeséget. Ahogy mondani szokás: a bácsi csak viccelt.

Nekünk is van egy viccünk, aki ismeri, nyugodtan lapozzon: két háttérhatalom utazik a vonaton. Azt mondja a Kohn a Grünnek…