Orbán akkumulátorai lemerültek

Föld S. Péter 2022. augusztus 31. 15:40 2022. aug. 31. 15:40

A legszívesebben farmernadrágban kormányozna, mondta a Hír TV-ben Orbán Viktor. „Több energiát emésztett fel ez a két év, mint amire gondoltam. Mostanra az akkumulátoraim lemerültek." Nem most hangzott el ez: tíz éve, 2012 júliusában nyilatkozott így a miniszterelnök, mielőtt elment volna két hetes szabadságára. Most megint helyzet van: Havasi Bertalan, Orbán sajtósa július utolsó napjaiban jelentette be, hogy a miniszterelnök egy, vagy két hétre szabadságra megy. Négy hét lett a tervezett kettőből, és négy fotó: egyik egy horvátországi étteremben készült, a másik az Adrián, egy lerobbant motorcsónakban, van egy rövidnadrágos felvétel a horvát elnökkel közös vacsoráról, valamint egy borostás kép, Németh Zsolttal.

Amúgy meg jó ideje látható, hogy Orbán tényleg kimerült. Elég csak ránézni, még a kormányhoz közeli baráti lapokban megjelent fotókon sem sikerül eltitkolni azt, ami sokak számára egyre nyilvánvalóbb. Hogy a miniszterelnök elfáradt, már csupán árnyéka egykori önmagának. Arca szétesett, tekintete néha zavart, gyakori, erőltetett viccelődései és nevetései pedig inkább kínosak, mint mulatságosak. 

Ahogy Hofi Géza énekelte egykor: „Kell egy kis áramszünet”.

Hogy pontosan hol nyaralt a miniszterelnök, azt nem közölték a közönséggel, normális üzemmenetben nincs is közünk hozzá, magánügy. Más kérdés persze, hogyha nincs tisztességes tájékoztatás, akkor az emberek találgatásokra vannak utalva. Beszélnek sok mindent, megmozdul a fantáziájuk. 

Orbán Viktornak már korábban is voltak különös nyaralásai. Például, amikor 2010-ben a hivatalos közlés szerint Bulgáriában pihent. Igaz, sem elindulni, sem megérkezni nem látta senki, voltak is találgatások, hogy hol lehetett valójában. Mindössze egy sajtpapírra futotta bulgáriai anzikszként, onnan üzente meg a nemzetnek, hogy – a később plágiumbotrányába belebukott – Schmitt Pált jelöli köztársasági elnöknek. Beszédesen árulkodó volt ugyanakkor, hogy amikor ugyanazon év őszén a feleségével a Vatikánba utazott, Lévai Anikó azt mondta az újságíróknak: az idén még nem voltunk nyaralni, ezért jó, hogy végre egy kicsit kimozdulhatunk.

A mostani, hosszúra nyúlt szabadságolás időzítése több mint érdekes. Nemcsak azért, mert Orbán kihagyta a nemzeti ünnepet, és sem augusztus 20-án, sem az ismert körülmények miatt esőnappá előlépett augusztus 27-én nem volt Magyarországon. Miközben, hiába volt nyár, az országban zajlott az élet. Bajok voltak (vannak) az üzemanyag-ellátással, lassan érkeznek az első felemelt, sokak számára megfizethetetlen rezsiszámlák. A boltokban szinte naponta emelkednek az árak, 1000 forintba kerül egy kiló kenyér, az infláció csak Litvániában magasabb, mint nálunk.

Az már csak bónusz, hogy Horthy Miklós kormányzó a Mi Hazánk jóvoltából – szobor formájában – beköltözött az Országházba. Erről is illett volna mondania valamit Magyarország miniszterelnökének. Nem azt, amit néhány évvel ezelőtt mondott, amikor kijelentette, hogy az egykori kormányzót kiváló államférfinek tartja.

A tervek szerint Orbán a hét második felében visszatér és ismét munkába áll. Kíváncsian várjuk, hogy a hosszúra nyúlt nyaralás alatt sikerült-e életet lehelni az egyre többet köhécselő akkumulátorokba.