Fleck Zoltán: Orbán rendszerétől minél előbb meg kell szabadulni

Millei Ilona 2024. április 16. 07:00 2024. ápr. 16. 07:00

Magyarországnak gazdasági, szociális, és mindenféle tekintetben nagyon sok problémája van, de az összes komoly probléma megoldásához előfeltétel az, hogy az Orbán-rendszertől meg kell szabadulni. Így egyet lehet érteni minden ellenzéki politikussal, aki azt mondja, minél előbb szabadulunk meg tőle, annál jobb – véli Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint a NER lebontása előfeltétele annak, hogy létrejöjjön egy ütőképes ellenzéki erő, és demokratikus alternatíva a kormányzásra. Ezért szerinte mindenkit támogatni kell, aki azt mondja, hogy a rendszerváltásra van szükség, és le akarja váltani a NER-t.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd–Zöldek választási kampánynyitó rendezvényén április 14-én  Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője úgy vélte, már a nyáron is lehet előrehozott választást tartani, ha június 9-én az ország többsége kinyilvánítja, hogy nem kér ebből a kormányból. De valóban lehet-e előrehozott választás a júniusi voksolás eredményei nyomán?

Ez jellemzően politikai kérdés. A június 9-i választás európai parlamenti és egyben önkormányzati választás lesz, ami jogilag, és részben politikailag is független az országgyűlési választásoktól. Nagyon gyakori, hogy az önkormányzatok teljesen más színűek, mint a parlament, és még az is elképzelhető, hogy Európai Parlamentben az éppen hatalmon lévő kormánypárt súlyosan veszít a népszerűségéből. Ennek politikai következményei vannak, de nem következik semmiféle kényszer, hogy akkor előrehozott választásokat kell tartani, mert olyan módon vesztette el a bizalmat a kormány. Tehát, még ha földindulásszerű győzelmet is aratna az ellenzék – nyilván erre gondolt Dobrev Klára, amikor úgy fogalmazott –, ebből a kormányra nézve nem következik semmilyen kényszer, legfeljebb csak egy politikai akarat fogalmazható meg. A kormányra nézve még csak az sem következne, hogy nehezebben kormányozna, hiszen a parlamenti többsége megmarad, és megmaradnak azok a jogosultságai is, amelyek egy ellenzéki önkormányzattal szemben például jelen vannak. Igazából tehát nincs kényszer.

Érdeke az ellenzéknek az előrehozott választás? 

Az más kérdés, hogy érdeke-e az ellenzéknek az előrehozott választás, föl vannak-e készülve a kormányzásra, elég erősek-e. Az, hogy megnyernének egy önkormányzati választást, vagy az európai parlamenti képviselőhelyekben nagy számokat tudnak produkálni, jelenti-e azt, hogy egy országgyűlési választást is megnyernének? Ki tudnak-e állítani egy ütőképes árnyékkormányzatot, képesek-e egy minden tekintetben megfelelő miniszterelnök-jelöltben megegyezni? Képesek-e a konszenzust fenntartani egymás között? Vagyis egy csomó feltétele van, amely feltételek nem kérdések egy önkormányzati választásnál. Ez két különböző logika. 

És egy előrehozott választás meg tudná oldani Magyarország problémáit?

Magyarország elsődleges problémája természetesen az Orbán-rezsim. Magyarországnak nagyon sok problémája van gazdasági, szociális, és mindenféle tekintetben, de az összes komoly probléma megoldásának előfeltétele az, hogy az Orbán-rendszertől meg kell szabadulni. Így nyilván egyet lehet érteni minden ellenzéki politikussal, aki azt mondja, minél előbb szabadulunk meg tőle, annál jobb. A kérdés csak az, hogy utána mi következik. Az előfeltételt – szabaduljunk meg Orbántól – szeretné mindenki minél jobban felgyorsítani, de tőle csak akkor lehet megszabadulni, ha fennállnak ennek a feltételei. 

A Szociális Demokráciáért Alapítvány és a Politikatörténeti Alapítvány múlt heti rendezvényén Tóth Bertalan, a Szociális Demokráciáért Alapítvány elnöke, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: gazdasági, szociális, demokratikus és morális válság van hazánkban, a nemzetközi szövetségeseink részéről pedig egy bizalmi válság alakult ki, ezért újra rendszerváltoztatásra van szükség. Sokan gondolják azt Magyarországon, hogy rendszerváltozásra van szükség, de a magyar társadalom a jelenlegi, darabokra züllesztett formájában képes lenne erre? 

Többek között éppen azért szükséges egy rendszerváltás, mert amikor egy autokratikus rezsimről van szó, akkor nyilvánvalóan elégtelen a kormányváltás, és az is már egy ismert logika, hogy rendszerváltásban érdemes gondolkodni. Politikai, morális, gazdasági és egyéb szempontból is egy egészen átfogó váltásra van szükség. Hogy a társadalom felkészült-e erre, vagy jön-e impulzus a társadalom részéről egy ilyen típusú átfogó változás irányába? Néha ez fordítva van. Éppen azért van szükség megfelelő szélességű és mélységű rendszerváltásra, rezsimváltásra, mert a társadalom olyan mély válságban van, hogy csak ez az igény jelenik meg, és az a kérdés nem merül fel, vajon a társadalom teljesen átfogja-e ezt a mélységet, vagy a tudata kiterjed-e arra, hogy ilyen típusú változások kellenek. Ha egyszerűen csak a válságot érzékeli, a dühök, az elégedetlenségek, a frusztrációk nőnek meg, akkor itt egy nyers társadalmi erőről van szó, és nem valami átfogó társadalomváltoztatási programról, annak az eldöntéséről, hogy milyen legyen az a társadalom. Ha politikailag ügyes az ellenzék, akkor a társadalomban nyilvánvalóan jelenlevő elégedetlenséget, dühöt és frusztrációt átfordíthatja egy rendszerváltó erővé. 

A Magyar Péter-jelenség hogyan játszik ebbe bele?

A Magyar Péter-jelenséggel szemben szerintem a leghelyesebb megoldás az, ha várakozó állásponton vagyunk, és támogatunk mindenkit, aki azt mondja, hogy a rendszerváltásra szükség van, és le akarja váltani a NER-t. Évek óta mondjuk, hogy a maffiakormányzásnak, az autokratikus rendszereknek az egyik tipikus bomlási mechanizmusa az, amikor belülről kezd el bomlani. Ennek a jeleit látjuk. Ez nyilvánvalóan nem azt jelenti, hogy ideológiailag, vagy a személy iránti szimpátia tekintetében minden rendben lenne, és ő lenne az, aki integrálja az ellenzéket. De az biztos, hogy nagyobb erővel tudja lebontani azt a logikát, hogy a NER az sérthetetlen. Hiszen pont az derül ki, hogy nem. Valaki belülről beszél, belülről látja, belső információkat tud mondani. Még egyszer mondom, a lebontás előfeltétele annak, hogy létrejöjjön egy ütőképes ellenzéki erő, és demokratikus alternatíva a kormányzásra. Nagyon úgy tűnik, hogy Orbán eddig nagyon sikeresen szabdalta szét az ellenzéki erőket, persze maguk is tehetnek róla. De itt most valami új dolog van, nem az ellenzék erői vannak egymás ellen, hanem a NER-en belüli csoportok, és tulajdonképpen a Fidesz választói vannak megszólítva azzal: „figyelj, én belül vagyok, én belülről láttam, hogy ez milyen, és te mégis erre szavazol?” És ez egy másik logika, mint amit az ellenzék mond. Meg kell várni, hogy ennek milyen hatása lesz, illetve a lebontási folyamatot magát érdemes segíteni, attól függően, hogy aztán ez hogyan lesz. Mert az első lépés mégis csak ennek a rendszernek a gyengítése és lebontása.