Kedden ülésezhet hosszú ideig utoljára az Országgyűlés – rendeleti kormányzás jön

NVZS 2020. március 21. 13:52 2020. márc. 21. 13:52

A jelek szerint, a kormány arra készül, hogy a 24.-e után jó darabig nem ül össze az Országgyűlés. Miközben a Kövér László által február 12-i dátummal a tavaszi ülésszak munkarendjéről aláírt házbizottsági állásfoglalás március 23-i kezdettel öt ülésnapot jelez (március 30-ig), addig jelen pillanatban csak hétfőre és keddre, azaz 23.-ra és 24.-re javasol programot a házelnök. Normál esetben, ilyenkor már az egész ötnapos ülésszak programja fent szokott lenni az Országgyűlés  honlapján. Mindenesetre az kiderült, hogy kedden szavazzák meg a „rendeleti kormányzásra” való áttérés jogszabályait. Utána már Orbánnak nem lesz szüksége a parlamentre. 

Mint portálunk elsőként beszámolt róla, pénteken este 20:45 perckor jelent meg az Országgyűlés honlapján a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat, amely korlátlan ideig biztosítaná a rendeleti kormányzást Orbánék számára. Ez a következőképpen fogalmaz: „A felhatalmazás időbeli hatályát tekintve, a javaslat elsősorban arra a helyzetre felkészülve fogalmaz meg kellően absztrakt időbeli keretet, ha az Országgyűlés bármely, a COVID-19 fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó 2020. évben bekövetkezett humán járvánnyal összefüggő okból nem ülésezik, ide értve különösen, ha az Országgyűlés határozatképesen ülésezni nem tud, továbbá ha határozatképes ülésének megtartása a COVID-19 fertőzés okozta járvány terjedésének megfékezése érdekében nem észszerű”. Más szóval, előkészíti a terepet az Országgyűlés kiiktatására. Mégpedig meghatározatlan ideig.

Ez azért is érdekes, mert a Hírklikk kedden megjelent cikkében Szilágyi az Országgyűlés sajtófőnöke emlékeztetett arra, hogy „az Országgyűlés munkáját és munkarendjét törvény szabályozza, azt kell megváltoztatni ahhoz, hogy ne ülésezzen”. Szavai alapján, most már erre sem lesz szükség, miután a fenti törvényt megszavazzák. 

Nem véletlenül szerepel tehát csak két nap a Kövér László által meghirdetett ülésszaki programban. Annak utolsó pontja ugyanis a fenti törvényről szóló szavazás. Utána Orbán egyszemélyben dönthet mindenről.

Minden kontroll megszűnik

Habár a Fidesz az eddigi kétharmadával is a saját szája íze szerint tudott törvényeket hozni, módosítani, annullálni, attól kezdve, ha az Országgyűlés nem ül össze, akkor még az az alig kontroll is megszűnik, amit a jelen lévő ellenzék gyakorolhatott, illetve az a nyilvánosság is, amit eddig az ülések internetes közvetítése miatt, elvben rendelkezésre állt. Most majd marad a kormány beszámolási kötelezettsége az ellenzék vezetőinek; ahogy a tervezet fogalmaz: „A kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtett intézkedésekről rendszeresen, az Országgyűlés ülésén – annak hiányában az Országgyűlés elnöke és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői részére – ad tájékoztatást”. A kontrollt pedig az az Alkotmánybíróság fogja gyakorolni, amit 2010 óta a Fidesz-kormány a saját embereivel töltött fel.