A Dal idei szériájában csak magyar nyelvű számok szerepelhetnek

HírKlikk 2020. január 29. 10:04 2020. jan. 29. 10:04

Jó, hogy a magyar könnyűzenei előadókat segítjük idén, A Dal című műsorban minél több lehetőséggel – mondta el Nagy Feró, A Dal 2020 zsűritagja az MTI-nek.

A Dal 2020 showműsor szombat este kezdődik a Duna Televízióban és a Duna World csatornán az első válogatóval, amelyben tíz produkció mutatkozik be.

Nagy Feró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere kifejezetten örül annak, hogy A Dal idei szériájában csak magyar nyelvű számok szerepelhetnek. „Magyarul sokkal nehezebb valamit megfogalmazni és úgy előadni a színpadon, hogy az elvarázsolja a nézőket" – tette hozzá. A műsor célja a magyar könnyűzenei előadókat segíteni minél több lehetőséggel – fogalmazott az énekes, dalszövegíró.

A verseny nyertesét a Duna Televízió számos megjelenéssel támogatja. A győztes emellett felléphet a legrangosabb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül, kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban és a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül. „Mindez óriási segítség akár egy most induló, akár egy már jó ideje működő zenekarnak" – tette hozzá Nagy Feró.

A Dal 2020 pályázatára minden eddiginél több, 559 nevezés érkezett, az előzsűri közülük harminc produkciót juttatott az élő műsorba.

 „Mindegyikben benne van a lehetőség, hogy nagy slágerré váljon. Jónak tartom, hogy idén is vegyesen találunk jól ismert előadókat, köztük például Wolf Katit és Takács Nikolast, valamint a nagyközönség számára még ismeretlen zenekarokat" – fejtette ki az énekes.

Nagy Feró kitért arra, hogy a zsűri idén még szigorúbban fogja venni a dalszövegek minőségét. „Szeretnénk, ha az előadók kicsit komolyabban vennék a prozódiát, mert a magyar nyelv nem mindent tűr el és ezt tiszteletben kell tartani. Még akkor is, ha hiphop- vagy rapdalról beszélünk" – vélekedett.

A Dal 2020 élő adásait február 1-jétől, szombat esténként 19.35-től, hat héten keresztül kísérhetik figyelemmel a nézők a Duna Televízió és a Duna World műsorán. A március 7-i döntőben derül ki, melyik lesz az év magyar slágere.

A négytagú zsűriben Nagy Feró mellett, Vincze Lilla zenész, dalszerző, a Napóleon Boulevard EMeRTon-díjas énekesnője; Pély Barna Artisjus-díjas énekes-gitáros-zeneszerző és Apáti Bence táncművész, publicista, az Operettszínház balettigazgatója foglal helyet. Idén is a nézők látják el az ötödik zsűritag szerepét, így aktív részesei lesznek a dalválasztási folyamatnak.