A kütyühasználat negatív hatásai

HírKlikk 2019. augusztus 26. 19:45 2019. aug. 26. 19:45

Egy kutatás bebizonyította, hogy közvetlenül a lefekvés előtti kütyüzés ártalmas a gyermekek és a felnőttek számára egyaránt. Negatív hatása van a gyermekek éjszakai nyugalmára, ha az ágyban, elalvás előtt még nyomkodják a kütyüket.

A kutatásról

A felmérést a Coloradói Egyetem kutatócsoportja végezte, és megállapították, hogy a képernyő előtti ücsörgés rossz hatással van a gyermekek éjszakai nyugalmára, ugyanis erősen megzavarja azt.

Ez nem újdonság, hiszen már számos kutatás megerősítette ugyanezt. Vagyis hogy minél több időt ülnek a gyermekek a képernyő előtt, annál később mennek lefeküdni, így annál kevesebbet alszanak. Beindul az ördögi kör, az alvásuk pedig végeredményben rendkívül rossz minőségű lesz.

A Pediatrics folyóiratban megjelent cikk arról számolt be, hogy milyen összefüggés van a kütyühasználat és az alvásproblémák között.

- stimuláló hatású tartalom, főként a számítógépre vagy mobiltelefonra letöltött játékok esetében

- a fény hullámhossza és minősége, amelyet a képernyő sugároz, fizikailag befolyásolja az alvásfiziológiát és a cirkadiánritmust, azaz jelentős mértékben lecsökkenti a test melatoninszintjét. És mivel ez a hormon felelős azért, hogy közvetítsen a szervezetünk számára, hogy elérkezett a lefekvés ideje, máris károsodik az alvás.

- az egyre csökkenő képernyőméret révén sajnos szinte észrevétlen tudnak játszani a gyermekek az okostelefonjukon, különösen este és éjjel a paplan alatt

További felmérések is készültek a témában

2014-ben végeztek egy felmérést az amerikai gyerekek körében, aminek az lett az eredménye, hogy az általános iskolások 30 százaléka, míg a középiskolások fele nem alszik elegendő mennyiséget éjjel. Ez pedig azért elkeserítő adat, mert a gyermek- és serdülőkorban az egészséges alvás nagymértékben összefügg a kiegyensúlyozott pszichével, az alacsonyabb elhízási kockázattal, a jobb kognitív minőséggel, valamint a kockázatmentesebb viselkedéssel.

A fentiek alapján a kutatók arra biztatják a szülőket, hogy ne engedjék a különféle kütyük (okostelefon, tablet, tévé) használatát a gyermekek szobájában, mindemellett pedig az esti lefekvésnek legyen meg a rutinja és rendje. Állítsanak fel egy határt és mértéket a kütyühasználat szabályaira vonatkozóan. Tegyék mindezt úgy, hogy elmagyarázzák a gyermek számára, hogy ő is megérthesse, hogy miért és mennyire fontos is a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a számukra.

A fiatalok közel 75 százaléka rendelkezik már valamilyen saját elektronikus kütyüvel, így jelentős réteget és nagyon sok családot érint a probléma, amit nem szabad félvállról venni.

Fontos tehát komolyan venni ezt a témát, mert sokkal ártalmasabb a különféle elektronikus eszközök használata a gyermekek számára, mint ahogy azt a szülők elképzelik. Nem kell tiltani a használatot, de legyen meg a kerete, legyen egy szabályrendszer, amit mindenképpen be kell tartani, és ami a gyermek számára is követhető.

Amennyiben hasonló témában szeretne még több érdekes cikket olvasni, érdemes nézelődni a Famiily.hu Pszichológia rovatában.