Donászy: kidobolom magamból a rossz érzéseket

Wirth 2019. március 9. 17:30 2019. márc. 9. 17:30

Mindenkinek vannak mélypontjai, de a zene jó terápia a depresszió ellen – nyilatkozta a Hírklikknek Donászy Tibor. Szerinte a rockzene ma újra reneszánszát éli, szó sincs arról, hogy csökkent volna az érdeklődés a keményebb műfajok iránt.

- Amikor elkezdtük a beszélgetést és még nem indítottam el a felvételt, szóba hoztad az Eddát. Mennyire határozzák meg az életedet a sikeres Eddás évek?

- Nemrég Sopronban játszottunk egy rockfesztiválom, óriási buli volt, és utána egy zenekarnak a dobosa odajött hozzám, és azt mondta, hogy nagyon szerette azokat az Edda-lemezeket, ahol én játszottam, sőt, amellett, hogy gratulált, kicsit meg is volt hatódva. Ezek jóleső visszajelzések, jó tudni, hogy a régebbi lenyomataim ilyen nyomokat hagytak, de persze az is nagyon jóleső érzés, hogy a Mobilmániával nemrég egy szenzációs lemezt készítettünk. Az új felállás, egyszerűen elképesztő.

Habár világéletemben a "kóros szerénységről" voltam híres, bátran mondhatom, hogy most Magyarország legjobb Hard Rock zenekarában van szerencsém játszani.

- Mitől jó manapság egy rockzenekar? Már mindent megcsináltak, amit ebben a műfajban ki lehet találni.

- Fontosak a jó dalok, a hangzás, és elengedhetetlen, hogy a tagok között működjön a kémia.

- Eladható 2019-ben még ez a műfaj?

- Határozott igen a válaszom. Sőt, mondhatom, hogy a rockzene reneszánszát éli.

- Visszatérve a dobolásra. Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy létezik egy Donászy stílus.

- Ez egy nagyon jóleső érzés számomra.

- Mi az, amitől egy zenésznek saját stílusa lesz?

- Az ember kezdetben másoktól tanul el dolgokat. Én annak idején Kovács Gyulához jártam, ami meghatározta az egész pályámat. Természetesen nemcsak tőle lestem el dolgokat, hanem rongyosra néztem a külföldi nagy nevek VHS kazettáit is. Persze, attól mindig ódzkodtam, hogy valakit egy az egyben koppintsak, de miután rögzítettem a fejemben a stílusjegyeit, lementem a próbaterembe és hozzátettem azt, ami én vagyok. A saját gondolataimat, érzéseimet.

- A mai fiataloknak sokkal könnyebb? A videómegosztókon rengeteg oktató anyag található.

- Meggyőződésem, hogy manapság azok a tehetséges srácok, akik elszántan gyakorolnak, néhány év alatt a nulláról profi szintre tudják felhozni magukat. Ma már minden elérhető az interneten. Csak arra kell vigyázni, hogy bele ne fásuljanak, hogy ki ne égjen az ember.

- Te küzdöttél már kiégéssel?

- Én ezt úgy szoktam mondani, hogy az embernek vannak öregember napjai. Az élet különböző nehézségei mindenkit megviselnek, nekem is vannak mélypontjaim. Legyen az egy rossz hír, vagy egy újabb csekk a banktól. Ilyenkor azonban lemegyek gyakorolni, és kidobolom magamból a rossz érzéseket. Ez egy nagyon jó terápia.

- Amikor rossz napod van, az meglátszik a játékodon a színpadon?

- Én azért írom meg a szólóimat hangról hangra, hogy ha esetleg rosszabb napom van, akkor is a megszokott színvonalat kapja a közönség.

- Március 11-én is sokat fogsz szólózni, hiszen lesz egy Donászy Dob Cafe elnevezésű program, ahol több formációval is játszol.

- Így igaz. Budapesten, a XI. kerületben az Analog Music Hall nevű helyen lesz a koncert. Több szólót is játszom, de ide nemcsak dobosokat várunk, hiszen zene is lesz bőven. Ez egy kísérleti dolog, természetesen, ha sikere lesz, többször is láthatja a közönség.