Élettársak is igényelhetnek családtámogatásokat

HírKlikk 2020. január 12. 13:45 2020. jan. 12. 13:45

Élettársak is igényelhetnek állami családtámogatást, például családi otthonteremtési kedvezményt (csok). A különbség a házastársakhoz képest az, hogy csak a meglévő gyermekek után vehetik igénybe – mondta Toldi Judit közjegyző az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Felhívta a figyelmet: ha a pár időközben összeházasodik, akkor jogosulttá válik arra, hogy a később születendő gyermekek után is igénybe vegye a támogatást.

Ugyancsak nyitott az élettársak számára is a többgyermekes családoknak új autó vásárlására nyújtott állami támogatás – tette hozzá a szakértő.

A házastársak és az élettársak által másképp igénybe vehető családtámogatásokról szólva, Toldi Judit elmondta: a családi pótlék esetében az élettársak másik tagjának gyermeke után is igénybe lehet venni a támogatást, de pluszkötelezettség, hogy hivatalosan igazolniuk kell az élettársi kapcsolat fennállását egy évre visszamenően.

A munkabérből havonta igénybe vehető adókedvezménynél – a gyerekek számának megfelelően – érvényesíteni lehet az adójóváírást, de a jogszabály előírja, hogy szükséges a bejegyzés az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásába, és szintén egy év kell a támogatás igénybevételéhez – jelezte a szakértő.

Forrás: MTI/Hírklikk