Elmarad idén a nagy múltú füredi Anna-bál

HírKlikk 2020. június 28. 09:04 2020. jún. 28. 09:04

A járványhelyzet miatt, nem tudnák a megszokott színvonalon megrendezni, ezért elmarad a hagyományos Anna-bál, de a 8. Anna Fesztivál szabadtéri rendezvényeit július 21. és 25. között megtartják.

A 19. században ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében. Számos híresség vett részt rajta, olyanok, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is. Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben. 1862-ben választottak először bálkirálynőt, Kozma Irma személyében. 1914 és 1954  között nem báloztak, az Anna-bál Szépét 1957 óta választják meg minden évben.

A szívkórház előtti téren felállított nagyszínpadon megrendezik a hagyományos Operagálát, amelyen világhírű darabokból csendülnek fel részletek, előtte egy nappal pedig a Magyar Állami Operaház művészei lépnek fel a Gyógy téren. Az eredetileg a bálra tervezett, Káel Csaba rendezte operett műsor rendhagyó módon, ezúttal szintén a szabadtéri színpadon lesz látható – értesít a balatonfured.hu.

A július 21. és 25. között zajló Anna Fesztivál keretében, idén nyolcadik alkalommal – a Hagyományok Házával közösen – megrendezi a város a prímásversenyt is. A megmérettetésen a hagyományos magyar népzenét játszó fiatal hegedűsök zenélnek a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncert is lesz a Gyógy téren felállított nagyszínpadon.

Bár a 195. Anna-bál elmarad, a bálozni vágyó 18 éves balatonfüredi lányok nem maradnak le a patinás eseményről, hiszen a város meghívja őket a jövő évi Anna-bálba.