Forma-1 modellautók - a száguldó járművek elképesztő látványa

HírKlikk 2019. október 20. 16:10 2019. okt. 20. 16:10

A Forma-1 népszerűsége a mai napig töretlen, hiszen a száguldó cirkusz a világ legrangosabb autóversenyeként van számon tartva közel 70 esztendeje. A Forma-1 első bajnoksága 1950-ben került megrendezésre, azonban az autókat már a II. világháború idején elkezdték építeni a gyártók. A versenyek hatalmas nézettsége miatt természetesen a kész modellautókra is hatalmas a kereslet, így az összes korszak típusai közül válogathatnak az érdeklődők. A következő fejezetekben a Forma-1 kezdeti szakasza, illetve a 2010-es évek jelentősebb eseményei ismerhetők meg. 

A Forma-1 kezdeti szakasza

Az 1950-es világbajnokság még elsősorban az Európában rendezett nagydíjakról szólt, ahol az Alfa Romeo nagyon hamar a csúcsra tört. A világbajnoki címet az Alfa Romeo kiváló versenyzője, az olasz származású Giuseppe Farina hódította el. Csapattársa, az argentin Juan Manuel Fangio a második helyen zárta a bajnokságot, így az Alfa Romeo egyeduralma megkérdőjelezhetetlen volt.

Az 1950-es évek versenyzői közül érdemes kiemelni az angol Stirling Moss-t, aki ugyan nem lett soha világbajnok, de a képességeit mindenki elismerte a szakmában. Az évtizedet az olyan saját gyártású autókkal versenyző istállók uralták, mint a Ferrari, Mercedes, illetve a Maserati és természetesen az Alfa Romeo.

A 2010-es évek

A 2010-es évek elején az első 3 szezonban Sebastian Vettel, a Red Bull Racing nagyszerű pilótája mindent elhódított a csapattal. 2010-ben a spanyol Fernando Alonso lett a csapattársa, akivel azonban nem sikerült megnyerni a csapat világbajnokságot egyszer sem. Alonso ezért 2014-ben elhagyta a Red Bull Racinget, és 2015-ben a Honda színeiben tért vissza a mezőnybe. Lewis Hamilton 2013-ban szerződött a Mercedes csapatához, és a rá következendő két évben megnyerte az egyéni világbajnoki címet a német istállóval.

Érdekesség, hogy a 2016-os világbajnoki címet megnyerő Nico Rosberg a sikere után váratlanul visszavonult a száguldó cirkusz világától. 2017-ben és 2018-ban ismét Hamiltoné volt a főszerep, mivel kiváló teljesítményének köszönhetően ismét két világbajnoki trófeával gazdagította csapatát.

A Forma-1 modellautók

A Modellfutár kínálatában kapható kész modellek között természetesen a Forma-1 rajongói is megtalálják a számításukat. A modern, napjainkban használt versenyautók mellett a régi, klasszikus típusok is elérhetők.

A kész modellek tökéletesen élethű látvánnyal rendelkeznek, így kitűnő dísztárgyak lehetnek a lakás bármely pontjában. Érdemes mindegyik korszakból legalább egy híres modellt beszerezni, hogy a száguldó cirkusz fejlődése teljes mértékben nyomon követhető legyen. Az autók részletesen kidolgozott látványa garantáltan emeli az adott helyiség színvonalát, és ellenállhatatlanul vonzza a tekinteteket.