Holnap kiderül, mikor nyitnak a mozik

Budai Balázs 2020. június 15. 19:05 2020. jún. 15. 19:05

Június 16-án a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről is fog dönteni. Várhatóan még aznap este megjelenik egy részletes rendelet arról, milyen szabályzások mentén nyithatnak újra mozik.

A március 16-i parlamenti ülésen határoztak úgy, hogy a járványhelyzet miatt bezárják mozikat, azonban a holnapi nap folyamán – három hónappal a döntés után – a parlament arról szavaz, hogy megszüntetik a veszélyhelyzetet. Így ismét lehetőségük lesz a moziknak kinyitni, azt azonban, hogy milyen feltételek mellett, még csak találgatni lehet.

A mozik nyitása egy újabb lépcsőfokot jelenthet a vírus elleni intézkedések lazításában.

A Cinema City egyik dolgozója arról beszélt, hogy a mozik nyitásában nem csak a kormány döntése befolyásoló tényező, hanem az is, hogy Hollywoodból mikor érkeznek ismét új filmek, mivel az eddigiekkel nem tudnak sokáig üzemelni, Már „James Bond sem tudja, mikor nem lesz ideje meghalni”, hiszen az új Bond-film bemutatását először csúsztatták, majd most előbbre hozták öt nappal. Szerinte az árak változására nem kell számítani, de a biztonsági előírásokról még ők sem tudnak semmit.

Liszka Tamás, a budapesti művész-mozikat üzemeltető Budapest Film igazgatója, az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy nem lesz fennakadás a műsorban, ott fogják folytatni, ahol a bezáráskor abbahagyták.

Az igazgató nem tudja, hogy milyen korlátozási kereteken belül nyithatnak majd ki, és abban sem biztos, hogy megéri a moziknak anyagilag – de a művész-mozikat, amint lehet kinyitják.

Mindenképpen újranyitunk, akármennyi nézővel is, csak végre ismét  dolgozhassunk” 

– nyomatékosította Liszka.

Több, mint 200 ember részvételével felmérést végeztünk, hogy kinek, mennyire változtatta meg a vírus a moziba járási szokásait. A több, mint 200 kitöltőnek fele volt budapesti, fele pedig vidéki.

A felmérés alapján, az emberek közel 60 százaléka legalább havonta egyszer ment moziba a vírus előtt és ugyanúgy közel 60 százalék tervez egyből moziba menni, amint lehetősége lesz rá.

A Hírklikk saját kutatása

Az emberek túlnyomó többsége elsősorban a Cinema City mozijait részesítené előnyben, és csupán 20 százalék menne az Art által üzemeltetett művész-mozikba.

A moziba vágyók 70 százalékát nem érdekli az, hogy a kormány és a mozik, milyen biztonsági előírásokat adnak meg, mindenképpen elmennek. A legtöbben azonban a helykihagyás bevezetésére számítanak. Viszont az emberek közel 70 százaléka nem szeretne maszkot viselni a mozi-teremben.

A Hírklikk saját kutatása

A kérdőívet kitöltők több, mint 75 százaléka egy hónapon belül kinyitná a mozikat és csupán kicsivel több, mint 20 százalék várna még vele. Az emberek majdnem 90 százaléka nem változtatna a mozi büféjében történő vásárlási szokásain. Ez is azt mutatja, hogy már kevésbé félnek a vírustól.

A Hírklikk saját kutatása

A megkérdezettek 40 százaléka úgy gondolja, emelkedni fognak a jegyárak, de a többség az árszint megmaradásában, vagy csökkentésében bízik.

Felmérésünkből az is kiderült, hogy a Christopher Nolen új, Tenet című filmjét várják a legjobban a filmrajongók. Ezt követi szorosan a Fekete Özvegy, a Wonder Women és a Mulán.

A Hírklikk tippje, hogy július elsején már látogathatóak lesznek a mozik.