Leglényegesebb kiegészítő, a billentyűzet

HírKlikk 2019. október 20. 15:50 2019. okt. 20. 15:50

Mit sem ér egy drága számítógép vagy laptop a legfőbb irányítója, a billentyűzete és persze az egér nélkül. A nyelvek és az írás különbözősége miatt számos billentyűzet fajta létezik. Vannak a 101 gombostól kezdve egészen a 130 gombosig. Fajtáját tekintve létezik vezeték nélküli és vezetékes billentyűzet egyaránt. A kettő közötti legfőbb különbség a gyorsaság. 

A vezetékes billentyűzet esetében sokkal gyorsabb a jelátvitel, így például a számítógépes játékkal játszók csak és kizárólag a vezetékes billentyűzetet használják, valamint a tipikus gamer billentyűzetet ilyen változatban gyártják. Azonban a munkára használt billentyűzet akár vezetéknélküli is lehet, mivel sokkal kényelmesebb, hogy nincs helyhez kötve, nem zavarnak a vezetékek, és 10 méterig szabadon mozoghat vele, akár az ágyba is befeküdhet. Ehhez a megoldáshoz csak egy USB eszközre van szükség, melyet a számítógéphez szükséges csatlakoztatnia.

Amit a billentyűzetről érdemes tudni

A BestMarktnál kapható billentyűzetet azonban nem csak számítógéphez vagy laptophoz lehet használni. Léteznek különböző specifikus klaviatúrák is. Ilyen például az Xbox billentyűzet. USB csatlakozású billentyű használatakor könnyebben kezelhetők a játékok, valamint a navigálás és a szövegbevitel is könnyebbé válik. Tablethez is lehet külön billentyűzetet vásárolni, mely segítségével úgy használhatjuk a készüléket, akár a laptopot vagy a számítógépet. Navigálása és az írás szintén sokkal könnyebb lesz, valamint hordozható volta miatt kényelmesebb a használata.

Okostévéhez, vagyis az úgynevezett smart tévéhez is lehet billentyűzetet használni annak érdekében, hogy távolról egyszerűen tudja vezérelni. Továbbá a YouTube, Netflix vagy egyéb mozifilm szolgáltató program használata esetében is megkönnyíti a szövegbevitelt és az ezáltali keresést. Ezeken felül léteznek flexibilis billentyűzetfajták, melyek könnyedén összehajthatók, így tökéletes útitársnak bizonyulnak utazás során, valamint 40 órán keresztül is üzemképes lehet.

A megfelelő használat elsajátítása

Fontos a megfelelő billentyűzet megválasztása és annak szakszerű használata, mivel számos sérülést okozhat egy rossz tartásban használt klaviatúra. A csukló, a kéz és az ujjak védelme érdekében a billentyűzetet a könyökkel kell egy szintben elhelyezni. A felkart a törzshöz simulva tartva laza izmokkal ön elé teheti az eszközt. A space billentyűzetnek kell lennie minden esetben a középpontnak. Szövegbevitel esetén a kéz és a csukló legyen csak a billentyűzet felett, így a kar használható a billentyűk eléréséhez, nem az ujjak lesznek erőltetve. 20 percenként érdemes szünetet tartani és átmozgatni, megtornáztatni a kezet és az ujjakat.