Megszüntetik a nyilvános telefonfülkéket Csehországban

HírKlikk 2020. június 22. 10:50 2020. jún. 22. 10:50

Januártól megszüntetik a nyilvános telefonfülkéket Csehországban.

Miután a cseh távközlési hivatal úgy döntött, hogy a jövő évben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást bebiztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve, fokozatosan felszámolja az összes, még működő nyilvános telefonfülkéjét.

A cég kimutatása szerint, jelenleg 1150 nyilvános telefonfülke működik Csehországban, többségük a kevesebb mint 200 lakosú településeken. Az állam minden egyes nyilvános telefonállomás működtetéséért évente 9000 koronát (kb. 110 000 forint) fizet a szolgáltatónak.

„Az állami támogatás megszűntével a nyilvános telefonállomásokat felszámoljuk. Ennek oka – az egyre alacsonyabb kihasználtság mellett – a magas fenntartási költség és a vandalizmus" – nyilatkozta újságíróknak Lucie Jungmannová, az O2 telefonszolgáltató társaság szóvivője.

A cég már 2019-ben megszüntetett 2750 nyilvános telefonállomást, amelyeket állami támogatás nélkül, kereskedelmi alapon működtetett. Ennek következtében, a cseh városokban gyakorlatilag már nem találkozni nyilvános telefonállomással, amelyek kihasználtsága a mobiltelefonok megjelenésével és elterjedésével minimálissá vált.

Húsz éve, az ezredfordulón, amikor a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint 30 ezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban.

Forrás: MTI