Reggio Emiliában nyílik hétvégén Hanti Vilmos újabb fotókiállítása

HírKlikk 2019. november 26. 19:35 2019. nov. 26. 19:35

A szlovákiai Zselíz után a szomszédos Léva városában látható november végéig Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) elnökének a fotókiállítása, amelynek megnyitóján Léva polgármestere, Ján Krtik is jelen volt. Most hétvégén az olaszországi Reggió Emilia városában is megnyílik egyedi látásmódú fotóit bemutató tárlata.

Hanti Vilmos sokoldalú ember. Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök egyszer azt mondta róla, hogy „hivatásos tüntetésszervező“, de újabban, fotókiállításaival azt bizonyítja, hogy hivatásos fotóművészként is megállná a helyét. Zselíz után a szépen ápolt Léva kulturális központjában nyílt meg „Képeslap Lévának“ címmel fotókiállítása, ahol  világ különböző pontjain az elmúlt években készített fotóiból kapunk ízelítőt. Ha elsétálunk az életképek előtt, világkörüli utat teszünk meg, miközben ki sem léptünk a teremből. 

A megnyitón szlovák népzenével és tánccal köszöntötték a művészt, aki így beszélt munkásságáról:

– Mindig az életet próbálom fotózni, s azt tapasztalom, hogy az emberek sokszor nagyon rossz körülmények között is képesek boldognak lenni. Ezekkel a képekkel arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy minden életben van öröm, csak észre kell vennünk.

Hanti Vilmos fotóira Keleti Éva, a magyar fotográfia nagyasszonya, érdemes és kiváló művész figyelt fel, aki több fotót is kért tőle.

– Több ezer fotót küldtem, abból Keleti Éva másnapra kiválogatott 250-et, majd azt kérte, hogy egy kiállításra elegendő 60-70 képet együtt válasszunk ki. A válogatás során Éva sokszor mondta egy-egy fotóra, hogy gyönyörűséges, majd egy ujjmozdulattal törölte is. Nem lehet ugyanis másképp, célirányosan kell kiválasztani a kiállításra szánt pár tucat fotót a sok százból – mondta Hanti Vilmos, aki arról is beszélt, hogy kiállításának címét Tolnai Csaba alpolgármester Léva főterén rendezett képeslap-kiállítása ihlette, s most ő nyújt át egy csokor fotót Lévának.

Érdekesség, hogy a fotók egy mobiltelefonnal készültek, tehát sokmilliós felszerelés nélkül is lehet megfelelő körülmények között remek fényképeket készíteni, amennyiben a fotósnak van érzéke elkapni azt a helyzetet és pillanatot, amikor már a fotók beszélnek helyette. Példa erre az is, hogy a MEASZ legújabb kiadványának – a Gyuricza Péter szerkesztette „Az ellenállás pillanatai“ – borítójára Keleti Éva pár másodperc alatt, szintén mobiltelefonnal készítette el Hanti Vilmos portréfotóját. Tapasztalat és érzék kell hozzá.

Hanti Vilmosnak is van erre érzéke, s tapasztalata is egyre több. Képein mintha filmkockákat merevítettek volna ki: örök pillanatba dermedt emberek beszélgetnek egymással, lépnek a folyóba vagy húzzák mosolyra arcukat, amint egyenesen belenéznek a kamerába. Európa, Ázsia, Amerika kavarog a képeken, kalauzol el egzotikusan gazdag vagy éppen ijesztően szegény helyekre. De ezekről a fotókról sem a nyomor árad, hanem egyfajta felhőtlen derű. Szinte mindenki nevet; ingerült, szomorú embereket nem is látni. Igaza volt Hanti Vilmosnak – sokan képesek megtalálni az okot a mosolyra, nehéz körülmények között is. Erre elég akár egy feléjük fordított mobiltelefon lencséje.

Szlovákia után Olaszországban is felfigyeltek a művész munkáira: csütörtökön az észak-olaszországi Reggio Emilia városában is megtekinthetik az érdeklődők a magyar fotóművész munkáit, a Mercure Astoria szálloda konferenciatermében.

Marton Levente