Rendőri felügyelet alatt volt D. Nagy Lajos

HírKlikk 2019. május 23. 12:25 2019. máj. 23. 12:25

A Bikini népszerű énekesének a karrierje nehezen indult be. A nyolcvanas években, az akkori rendszer ugyanis nem engedte, hogy lemezt adjon ki, sőt. A legszívesebben külföldre költöztették volna.

D. Nagy Lajos huszonnyolc éves korában alapította első zenekarát, a Rolls Frakciót. Ahogy ez az 1970-es években megszokott volt, rendszerellenes számai gyakran kiverték a biztosítékot a hatóságoknál. Az énekes erről a Hot! magazinnak mesélt.

- Kiskunhalasi osztálytársammal, Trunkos Andrással 1978-ban alapítottuk meg a Rolls Frakciót. Azt a zenét senki sem játszotta Magyarországon. 1981 májusában léptünk fel először az Ifjúsági Parkban. Tizenheten voltak kíváncsiak ránk. A szeptemberi idényzáró fellépésen már hatezres telt ház volt. Volt egy-két jó ötletük a rajongóinknak: sípot viseltek a nyakukban, fújkálták mindenfelé. Panaszkodtak is más zenekarok tagjai, hogy az ő koncertjeiken is szóltak a rollsos sípok – mesélte D. Nagy, akinek akkor egyáltalán nem akarták, hogy lemeze jelenjen meg.

-Két dalunk került kislemezre, aztán azt mondták nekünk: „A soha viszont nem látásra!” A szövegekben nagyon finoman fogalmaztuk meg a rendszerkritikákat, ennek hatására többször bevittek a rendőrségre. Soha nem bántottak fizikailag, de azt kellett hallgatnom, hogy szélmalomharcot folytatunk, ez a rendszer jó, az emberek szeretik, örökké fog tartani. Azt találtam mondani az engem győzködő századosnak, hogy a rendszer és ő már rég a süllyesztőben lesz, amikor én még mindig a színpadon állok – árulta el Lajos, aki ezután igyekeztek külföldre költöztetni

- Nem próbáltak ugyan sosem beszervezni, de azt tudták, hogy beszélek angolul, szeretem Angliát, így egyszer csak a kezembe nyomták az útlevelet, a vízumot, hogy menjek isten hírével. Azt remélték, hogy odakint maradok. Amikor három hónap után hazajöttem, rendőri felügyelet alá helyeztek, minden hétfőn jelentkeznem kellett a Tolnai Lajos utcai rendőrkapitányságon.

Forrás: hot! Magazin