Tanácsok kerti lámpa választáshoz

HírKlikk 2019. augusztus 26. 19:54 2019. aug. 26. 19:54

A világítástechnika könnyen magába tudja szippantani az embert. Ez kiváltképp igaz a külterület esetén. A LED-ekből kialakított mesevilágba könnyű beleszeretni a kertben. A változatos formák, egyedi dizájnok számtalan funkcióval felszerelve várnak a vásárlókra. A választék tengerében még a jól úszók is könnyedén elsüllyedhetnek. Itt a mentőövünk. Ennek segítségével megtalálhatjátok a számotokra ideális választást a fények között.

Helyek a kertben

A kerti világítás kialakítása jóval összetettebb feladat, mint a lakásunk egyetlen szobájáé. Legmeghatározóbb a kert mérete és adottságai. Nem szabad átesnünk a ló túloldalára, és annyira sok kerti lámpát telepíteni, hogy azzal már a fényszennyezés kategóriájába lépjünk. Legideálisabb a kertet alaposan körbejárni, figyelembe venni a tájolást, sőt a föld keménységét se hagyjuk ki a vizsgálat során. Érdemes a rendelkezésedre álló kertet zónákra is osztani. Kisebb területen sokkal egyszerűbb a világítás megtervezése.

A terasz és a bejáratok inkább maradjanak praktikusak, mint stílusosak. A közlekedőt vagy a garázshoz vezető utat elsősorban reflektorral érdemes felszerelni. Ez biztonságossá teszi a közlekedést. A biztonságosság szempontjából a jó helyen elhelyezett mozgásérzékelővel felszerelt reflektoroknak nagy szerep jut a hívatlan betolakodók jelzésében is. Reflektorból mindig nagy teljesítményűt válasszunk.

A kisebb ösvények, utak mentén elégséges már csak hangulat világítást alkalmazni. Ezek a világítás megoldások a “jó ide bejönni” élményt fogják sugározni. Figyeljünk a lépcsőkre. Egyrészt ezekkel is ki tudjuk fejezni az otthon melegét, másrészt köztudott, hogy kiemelt veszélyzóna a balesetek szempontjából.

Lámpák tulajdonságai

A világítási lehetőségek esetében csak a LED-es kivitelek között keresgéljünk. Ezek a megoldások a hosszú élettartam mellett napjaink legkedvezőbb energia felhasználását garantálják. Külterületen vegyük figyelembe, hogy a választott lámpáknak a szükséges IP minősítéssel rendelkeznie kell. A megvilágítandó terület méretéhez és elhelyezkedéséhez képest válasszuk ki a megfelelő erősségű, nagy lumen számú fényforrást. A telepítési útmutató és a izzók tulajdonságai a legmeghatározóbbak a kültéri világítás kiválasztása során.

A lámpák között már találhatunk napelemmel felszerelt modelleket is. Ezek szó szerint a napfényből táplálkoznak, a működésükhöz szükséges energiát ebből fedezik, tehát az üzemeltetési költségük nulla marad.

Különös helyek

A LED-eknek köszönhetően már olyan területeken is elhelyezhetünk világítást, ahol korábban elképzelhetetlen volt. A fák, bokrok tövében, földbe építhető vagy szúrható világítások is megtalálhatók. De a kerti csobogónkat vagy tavunkat is biztonságosan üzemeltethető LED-es csodákkal ruházhatjuk fel. Ezzel a miénk lesz a legszebb kert az egész utcában.