A koronavírus komoly, maradandó károsodást okozhat gyermekeknél

Veress Katka 2020. szeptember 11. 10:55 2020. szept. 11. 10:55

A gyulladásos multisystem szindróma, egy új, veszélyes gyermekkori betegség, amely időbeli összefüggésben áll a koronavírus fertőzéssel. A megfertőzött gyerekek úgy tűnik, általában tünetmentesen vészelik át az ezzel járó betegséget.

A Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói azonban arra jöttek rá, hogy bár a gyerekek legtöbbször tényleg szinte tünetmentesek, a fertőzés hatására a keringési rendszerükben keletkező gyulladásnak hosszú távú, komoly hatása lehet.

A 12 év alatti gyerekeket a legtöbb országban nem sorolják a veszélyeztetett csoportba. Például nem kötelező maszkot viselniük azokon a helyeken ahol a felnőttek számára ez szigorú előírás. Egyedül azokat a gyerekeket próbálják óvni, akik egyébként is már valamilyen krónikus  betegséggel  küzdenek. 

A Lancet orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanakkor a megfertőződött gyerekek közül néhányan a MIS-C többrendszerű gyulladásos szindróma (multisystem inflammatory syndrome in children) jeleit és tüneteit mutatták, noha a koronavírus okozta betegség tüneteit előzőleg nem észlelték rajtuk.

A tanulmány szerzője, Dr. Alvaro Moreira arra figyelmeztet, hogy éppen azért veszélyes ez a jelenség, mert a fertőzött gyermek semmilyen jelét nem mutatja a betegségnek, viszont pár hét alatt kialakulhat nála egy súlyosabb fokú MIS-C.

A neurológus szerint, ez azért probléma, mert akár halálos kimenetű is lehet, hiszen a gyulladás egyszerre több szervet is érint. Leggyakrabban a tüdőt és a szívet, de az emésztőrendszer és az idegrendszer is érintett lehet a betegség hatására.

Keveset tudunk még a COVID-19 vírusról, annyi azonban már megállapítható, hogy a fertőzés gyermekekben jellemzően enyhe tünetekkel zajlik, de a társult fertőzések gyakoribbak, mint felnőtt korban.

A szakemberek kérik a szülőket, hogy ne pánikoljanak, mivel a Covid-19 továbbra is enyhe lefolyású a legtöbb gyermeknél, de legyenek tudatában a szövődmény lehetőségének és tartsák szemmel a gyermekeiket, főleg, ha tudják, hogy elkapták a koronavírust. A gyulladást okozó betegség a korai stádiumban nagyon jól gyógyítható gyulladásgátlókkal és gamma-globulin kezeléssel.