A lezárások okozta magány megviseli az időseket

HírKlikk 2021. január 22. 17:00 2021. jan. 22. 17:00

Egy brit szakértők által szervezett kutatás kimutatta, hogy a csökkent fizikai aktivitás rontott a depresszió és a szorongás arányán.

A 24.hu számol be a Eurekalerten megjelent sajtóközlemény alapján arról, hogy több mint háromezer, ötven év feletti embert vizsgálata után arra jutottak a szakértők, hogy az 50 évnél idősebbeket jobban megviseli a karantén, és az emiatt rájuk törő magányosság.

Az Exeteri Egyetem és a King’s College London közös eredményeiből kiderült, hogy gyakoribb a depresszió előfordulása a lezárások óta ebben a korcsoportban is, és a mentális betegségek szintén gyakoribbak. Nemcsak az új diagnózisok szaporodtak meg, hanem a mozgás hiánya és a szocializáció csökkenése miatt, a korábban diagnosztizáltak is rosszabb tünetekről számolnak be.

A szakértők hozzáteszik, hogy a magányosság és a mozgáshiány a járvány előtt is komoly probléma volt, azonban jellemzően maximum a depresszió két tünetét jelentették.

A Covid19 miatti lezárások alatt a tünetek mennyisége vagy gyakorisága növekedett. Azok azonban, akik nem érezték magányosnak magukat a karantén miatt, nem jelentettek több vagy gyakoribb tünetet.

Forrás: 24.hu