A magyar lakosság 15-16 százaléka meddő, többségében férfiak

HírKlikk 2019. november 24. 05:15 2019. nov. 24. 05:15

A meddőségért már 60 százalékban a férfiak felelősek, ez az arány pedig folyamatosan nő, így fontos lenne egy ezt célzó központi program – mondta az InfoRádiónak Dévai István, a Dévai Intézet igazgató főorvosa.

Körülbelül 5-10 éve már, hogy a férfiak spermaképe nem megfelelő, emiatt pedig andrológiai és egyéb kezelések szükségesek ahhoz, hogy a kívánt terhességek létrejöjjenek – fogalmazott Dévai István, a Dévai Intézet igazgató főorvosa az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy a meddőségben a férfiak jelenleg nagyobb arányban érintettek a nőknél.

A teljes magyar lakosság 15-16 százaléka meddő, tehát körülbelül 10 százalékban érintettek a férfiak

– tette hozzá a szakember.

Ennek oka pedig legtöbbször az életmód: a cigaretta, az alkohol, bizonyos százalékban a kábítószer is, valamint a stressz. 

A szakember égetőnek tartja felhívni a lakosság figyelmét a spermavizsgálatra, hogy a 25-27 éves férfi korosztálynál generálisan lehessen jelentkezni az eljárásra, amely megfelelő eszközökkel egyszerűen és gyorsan elvégezhető, mindemellett rendkívül informatív.

Számos férfi ugyanis nincs tisztában azzal, hogy milyen a spermaképe, és csak egy-két, akár több év sikertelen próbálkozás után döbben rá, hogy gond van.

Ha egy országos szűrésen kiderülne, hogy elváltozás van, akkor sok mindent lehetne tenni, vagy akár a meglévő, csökkent mennyiségű spermát, fagyasztásos módszerrel évekkel későbbre is megőrizhetnék – hívta fel a figyelmet a szakember.

Forrás: InfoRádió