A női szívinfarktus tünetei mások, mint a férfiaké

HírKlikk 2019. május 25. 13:30 2019. máj. 25. 13:30

A hirtelen kialakuló szívroham, szívinfarktus tünetei nem azonosak a két nem esetében. A nőknél gyakran nem ismerik fel, illetve - tévesen - gyomorbetegségnek vagy bélrendszeri betegségnek diagnosztizálják azt.

Erre különösen érdemes figyelemmel lenni, mert férfiakon sokkal jellegzetesebb az igen erős, szorító és halálfélelemmel járó mellkasi fájdalom, mely általában a karba, nyakba, hátba sugárzik. Nők esetében kevésbé jellemző az igen erős fájdalom érzése, a tünetek gyakran enyhék, vagy "néma" a szívroham, tehát a beteg a veszélyt is kevésbé érzi a fájdalmai alapján.

 

A nők infarktusára jellemző tünetek

Mellkasi fájdalom, diszkomfortérzés: a szívroham leggyakoribb tünete, a nők mégis sokszor másképpen érzékelik, teltségérzésként írják le, a mellkas bármely részén jelentkezhet, nem kimondottan baloldalon, olyan érzés mintha satuba szorítanának...

Kisugárzó fájdalom: fájdalmas érzés az állkapocs, a nyak, hát, karok területén. Ezek egy-egy típusa nők esetén jellemzőbb lehet. Kissé meg is zavarja a nőbeteget, aki kimondottan mellkasi fájdalomra számít, nem pedig arra, hogy a háta fájjon, vagy az állkapocsba sugárzó fájdalmat érezzen. A fájdalom lehet hirtelen, vagy fokozatosan erősödő, csökkenő, majd nagyon intenzívvé váló. Az alvó személy felébred a fájdalomra. Lehet hogy a nőbeteg csak arról számol be, hogy nem tipikus, megmagyarázhatatlan fájdalmat érez valahol a derék feletti tájékon.

Gyomorfájás. Egyes esetekben a gyomorfájás, és a szívroham összetéveszthető: a gyomorfájás lehet influenza, megfázás, gyomorégés(reflux, fekély) tünete is. "Máskor viszont annyira intenzív a gyomortáji fájdalom, mintha egy elefánt ült volna a nő hasára" – említi Dr. Nieca Goldberg, a New York-i Langone Medical Center kardiológusa.

Légszomj, hányinger, szédülés. Ha indokolatlan légszomj érzése jelentkezik, az is előrejelezheti a szívrohamot, főleg ha egyidejűleg több tünet is észlelhető. "Olyan érzés, mintha maratoni futás közben lennénk, pedig egy lépést sem tettünk".

Verejtékezés. Szívroham esetén nőknél jellemző lehet a hideg, nyirkos verejtékezés, izzadás. Stresszel kapcsolatosan inkább ez észlelhető, mint a sport, testmozgás közben termelődő meleg verejték. Figyelni kell erre, főleg ha semmi nem indokolja, és nincsen fizikai terhelés sem.

Fáradtságérzés. Egyes nőbetegeken jellegzetes lehet a fokozott fáradtságérzés, teljesen indokolatlanul: nem mozogtak, egy helyben ültek, mégis mellkasukban olyan érzés támad, mintha nagyon elfáradtak volna, és a legegyszerűbb mozdulatsorokra is képtelenek, pl. nem tudnak WC-re menni.

Természetesen minden ember más, és a nőkön is másképpen nyilvánulnak meg a tünetek. Mindenesetre figyelni kell, és ha bármelyik észlelhető a fentiek közül, fennállhat az infarktusveszély.

Orvossal mindenképp érdemes konzultálni, adott esetben pedig mentőt hívni.

Forrás: Science News