A nők nehezebben viselik a járvány miatti bezártságot

HírKlikk 2021. május 10. 14:12 2021. máj. 10. 14:12

Abigail Adams-Prassl és szerzőtársai az Egyesült Államokban vizsgálták a koronavírus miatti otthonmaradásra vonatkozó szabályok hatását a lakosság mentális egészségére, azon belül is arra fókuszálva, hogy milyen eltéréseket látnak a nők és a férfiak között.

Azt már a koronavírus előtti kutatások is megmutatták, hogy a nők általában rosszabb mentális egészségi állapotban vannak, mint a férfiak. Az eredmények szerint azokban az államokban, ahol távolságtartási szabályokat hoztak, romlott a mentális egészségi állapot, ráadásul ezek az eredmények kizárólag a nőkre igazak, esetükben jelentősen romlott a mentális jólét, míg a férfiaknál alapvetően változatlan maradt. Mivel korábban is a nőknek volt rosszabb a mentális állapotuk, ez a nemek közötti különbség a bezártság hatására még nőtt is .

A nőket ugyanis jobban érintette a munkahelyek elvesztése, több házimunka nehezedett rájuk, és a gyerekekkel is nekik kellett többet foglalkozniuk.

Az amerikai tanulmány szerzői szerint ezért különösen fontos, hogy a koronavírus-járvány további kezelésében a döntéshozók több figyelmet fordítsanak arra, hogy milyen hatással vannak a járvány csökkentésére irányuló szabályok a lakosság mentális egészségére, és megfelelő támogatást adjanak azoknak, akiknek szükségük van erre – írja a G7.

Forrás: G7