A természet ajándékai a natúrkozmetikumok

Foglár Noémi 2019. július 4. 18:21 2019. júl. 4. 18:21

A növényi alapanyagok felhasználásával készült tisztálkodószerek ugyanolyan hatékonysággal távolítják el bőrünkről a zsíros szennyeződéseket, illetve a fölösleges szaruréteget, mint mesterséges társaik.

Erőteljesen szennyezett környezetben élünk, ezért mindennapi tisztálkodásunk során nélkülözhetetlenné válik a vízzel való mosakodás kiegészítése különféle szappanokkal, tusfürdőkkel. Nem mindegy azonban, milyen minőségű termékeket használunk nap mint nap, hiszen bőrünk természetes savköpenye könnyedén megbomlik nem megfelelő termékek használata esetén.

A bőr természetes pH-értéke 5,5, vagyis enyhén savas kémhatású. Ezzel szemben a szappanok egyik fő összetevője a lúg, ami megváltoztatja – még ha csak rövid időre is – a bőr természetes Ph-értékét, amely ezáltal védtelenné válik a különféle kórokozókkal szemben. Szerencsére ma már bioboltok és drogériák sokasága kínál megoldást erre a problémára.

Nagyanyáink, dédanyáink még sokkal jobban ismerték a natúr tisztálkodószerek fogalmát, mint mi magunk: otthon főzték a szappant mesterséges vegyületek nélkül, s ezt használták nem csak mosakodásra, hanem mosásra, takarításra is.

A mai kor natúr termékei visszanyúlnak a hagyományhoz; mára már számos helyen elérhetőek a növényi alapanyagok felhasználásával készült tisztálkodószerek, amelyek ugyanolyan hatékonysággal távolítják el a bőrről a zsíros szennyeződéseket, illetve a fölösleges szaruréteget, mint mesterséges társaik.

Ilyen természetes szappan például az afrikai fekete szappan, amelynek fő alkotóelemei a méz, sheavaj, glicerin, valamint különféle hidegen sajtolt növényi olajok. Vagy szintén jó alternatívát jelentenek a gyógynövényes szappanok, amelyekben a növényi olajat mint alapanyagot gyógynövénykivonatok egészítik ki, s az illatanyagot szintén természetes illóolajak biztosítják.

Az efféle bioszappanok ugyan valamivel gyorsabban fogynak - mesterséges összetevők híján - a hagyományos szappanokhoz képest, azonban számos bőrgyógyászati problémára - mint például az ekcéma vagy pikkelysömör - végleges megoldást nyújtanak.

Láthatatlan veszélyek

A profi reklámokkal beharangozott tisztálkodó termékek kívánatos csomagolása, finom illata mellett már eszünkbe sem jut, mennyi káros anyagot juttatunk velük először bőrünkre, majd a lefolyón át a természetbe.

Pedig a szappanok, tusfürdők fő összetevője, a Sodium Lauryl Sulfate például egy erősen allergén anyag, mely az agyban, a májban és a szemben maradandó károsodásokat okozhat, valamint más komponensekkel érintkezve rákkeltő anyagok keletkezését is kiválthatja.

Ezért mindig ellenőrizzük a termékek csomagolásán az összetevők listáját, és reménykedjünk, hogy hamarosan az átlagemberek számára is megfizethetővé válnak az egészségre ártalmatlan alapanyagú termékek.

Forrás: Hírklikk