Alaposan lemaradtak a magyarok – a csokievésben

HírKlikk 2019. december 26. 16:43 2019. dec. 26. 16:43

Ezekben a napokban mi, magyarok szinte belefulladunk az édességekbe, s persze a csokiba is. Nincs ezzel másként sok-sok tízmillió embertársunk. Ami nekünk bűnös élvezet, az másoknak nagy üzlet. De vajon hol eszik a legtöbb csokoládét a világon? Ha hiszi, ha nem – erre is van felmérés, s nem is egy.

Az közismert tény, hogy Svájc csokoládé-nagyhatalom, mármint ami az édesség előállítását, s főként annak minőségét illeti. Ám a Lindt által készített globális kutatásnak köszönhetően, most már azt is tudjuk, hogy az egy főre jutó csokoládéfogyasztásban is világelső a kis európai ország. Évente 8,8 kilogramm csokit esznek meg átlagosan, fejenként, az alpesi ország lakói. Az pedig egyértelmű, hogy hatnak a szomszédokra: ugyanis Ausztriában, illetve Németországban 8,1, illetve 7,9 kilogrammnyi finomságot falnak fel.

Csokoládéfogyasztás a világban (statisztikás 4_csokifogyasztás) Forrás: Lindt

Ebben a felmérésben nem szerepeltek a magyarok, ugyanakkor egy másik – szintén svájci – adatsorban igen. Megjegyzendő, hogy a csokoládétermékek egy főre jutó éves fogyasztását kiválasztott országokban mutató adatok magasabbak, mint a Lindt által közzétettek. Azt nem tudjuk, kinek volt jobb a módszertana, de az bizonyos, hogy a magyarok láthatóan nem csak a fociban, de a csokievésben is a mezőny háta mögött kullognak. Ugyanis – mint az alábbi grafikon mutatja – évente összesen 2,9 kilogramm csokit eszünk mi meg.

Egy főre jutó éves csokifogyasztás Forrás: Chocosuisse