Allergiaszerű tüneteket is okoz a Delta vírusmutáns

HírKlikk 2021. augusztus 7. 17:30 2021. aug. 7. 17:30

Az Alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.

Gyorsabban terjed és allergiaszerű tüneteket is okoz a Delta vírusmutáns – írja a koronavirus.gov.hu. Legnagyobb veszélyben a még beoltatlanok vannak.

Hangsúlyozták: egész Európában és Magyarországon is már az új koronavírus Delta vírusvariánsa terjed. Ezt a – korábban indiainak nevezett – mutánst tavaly decemberben azonosították, majd idén márciusban minősítették kiemelt kockázatúnak.

A Delta vírusmutáns fertőzőbb, gyorsabban terjed és az eddigi jellemző tünetek mellett, allergiaszerű tüneteket is okoz, megbetegedés esetén könnyen tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is.

„A vírusmutáns a még beoltatlanokra jelenti a legnagyobb veszélyt", ezért őket a védőoltás felvételére biztatják a kormányzati oldalon.

A Delta vírusvariáns lappangási ideje rövidebb, átlagosan négy nap, míg a vadvírusé, vagy az Alfa (korábbi nevén brit) vírusmutánsé átlagosan hat nap. Emellett a fertőzöttek „vírusürítésének" mértéke is sokkal magasabb, ez a két tényező is az oka annak, hogy a Delta variáns a korábbi klasszikus vírussal és annak mutációival szemben 60 százalékkal fertőzőképesebb és gyorsabban terjed.

Kitértek arra is, hogy a Delta variáns más tüneteket is okozhat, mint a koronavírus eredeti, vuhani változata. Az ízlelés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az Alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek.