Eddig nem ismert pozitív hatása derült ki a koronavírus elleni oltásoknak

HírKlikk 2021. december 29. 16:40 2021. dec. 29. 16:40

Amellett, hogy a koronavírus elleni vakcinák emberek millióinak életét mentik meg, új kutatások szerint a depresszió és a szorongás csökkentésében is segítenek.

A Dél-Kaliforniai Egyetem és a Rand Corp. közös tanulmánya szerint fontos másodlagos előnye is van a koronavírus elleni vakcináknak amellett, hogy segítenek csökkenteni a vírus átadását és a betegség súlyosabb lefolyását - írja a Portfolio a MarketWatch cikkét idézve.

A tudósok az amerikai statisztikai hivatal háztartások körében végzett felméréseinek adatait vetették össze a koronavírus elleni oltottság adataival, hogy megnézzék, milyen hatása van a vakcináknak a mentális egészségre. Becslésünk szerint a koronavírus elleni oltások 30%-kal csökkenti a szorongás és depresszió tüneteit.

A tudósok kiemelik, hogy ezek a másodlagos pozitív hatások egyéni szinten jelennek meg, tovagyűrűző hatásokra nincs bizonyíték, tehát az oltások arányának növekedése egy közösségben nem jár együtt a depressziós és szorongásos tünetek csökkenésével az oltatlanok körében.

A WHO adatai szerint a depresszió és szorongás éves szinten ezermilliárd dollárnyi kiesést jelenthet a világgazdaságnak elveszett termelékenység következtében.