Életmentő kézmosás: a bőrön kilenc órán át életképes a koronavírus

HírKlikk 2020. október 11. 06:17 2020. okt. 11. 06:17

Egy új japán kutatás azt is bizonyítja, hogy a koronavírus jóval fertőzőbb az influenzánál: előbbi több mint kilenc órás túlélési ideje messze felülmúlja az influenzavírus közel két órás életben maradási képességét.

Japán tudósok az influenza A-vírus (IAV) és a SARS-CoV-2 emberi bőrön való túlélésének hosszát vizsgálták. Eredményük szerint, míg az influenzavírus 1,82 órán át maradt fertőzőképes, a koronavírus esetében ez 9,04 óra. Ha nyálkával keveredett a vírus, a túlélés még hosszabb, 11 órányi volt.

A kutatás megmutatja, hogy a SARS-CoV-2 esetében sokkal magasabb a kontaktfertőzés rizikója, mint az IAV esetén, mivel az előző stabilabban túlél a bőrön az utóbbinál. Ezek az eredmények megerősítik a hipotézist, miszerint a megfelelő kézhigiénia nagyon fontos a SARS-CoV-2 terjedésének megelőzésében" – idézte a kutatást végző Kiotó prefektúrában található orvosi egyetem csapatának szavait a LiveScience.

Mindkét vírus ellen hatékony ugyanakkor a kézfertőtlenítés: tizenöt másodperccel a nyolcvan százalékos etanoltartalmú kézfertőtlenítő bedörzsölése után mindkét vírus inaktívvá vált.

A kutatás érdekessége, hogy mivel embereken etikai szempontból nem tesztelhették a vírus életben maradási idejét, boncolásokból származó bőrszövetminták tanulmányozása után készítettek az emberi bőrt modellező anyagot.

A vírus különböző felületeken való túlélését a járvány kezdete óta vizsgálják. Korábban azt találták, rézfelületen akár négy óráig, kartonon akár egy teljes napig, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig akár három napig is aktív marad a vírus.