Fejlesztették a családbarát szülőszobát a Szegedi Tudományegyetemen

HírKlikk 2024. január 16. 03:00 2024. jan. 16. 03:00

A Korábban Érkeztem Alapítvány támogatásával továbbfejlesztették a családbarát szülőszobát a Szegedi Tudományegyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikáján - közölte Rádi Katalin, az alapítvány létrehozója.

A beruházást bemutató sajtótájékoztatón a szakember elmondta, az alapítvány tavaly a Szent Gellért Fesztiválon rendezett jótékonysági koncertet, amelynek célja a két éve kialakított és átadott, háborítatlan szülésvezetést lehetővé tevő szülőszoba továbbfejlesztése volt.

A kiemelt támogatók - a Richter Gedeon Nyrt. és a Szeged-Csanádi Egyházmegye - mellett számtalan nagylelkű felajánlónak köszönhetően megvalósult korszerűsítés eredményeként a "Richter szülőszoba" professzionálisabbá vált, annak érdekében, hogy a szülés biztonságot, bizalmat, szeretetet, elfogadást közvetítő közegben történjen - tudatta Rádi Katalin.

A szakember közölte, az alapítvány a klinika munkatársaival együttműködve szülésre felkészítő tanfolyamot indít.

Várbíró Szabolcs, a klinika igazgatója kifejtette, a szüléssel kapcsolatos igények széles spektrumon mozognak. Vannak, akik a háborítatlan szülést pártolják, a természetes folyamatok hívei, ugyanakkor a 24-25 hetes koraszülöttek mentése intervenciós orvosi beavatkozás. A klinika célja, hogy az igények teljes skáláját ki tudja elégíteni, és megfelelően el tudja látni a kismamákat - tudatta a professzor.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke hangsúlyozta, mind az édesanya, mind a gyermek egészsége szempontjából rendkívül fontos a környezet, ahol a szülés folyik. A gyógyszeripari cég tevékenységének legfontosabb területe a nőgyógyászat, melyben az európai országokban a piacvezetők között van.

Bálint Balázs főorvos hangsúlyozta, a szülés természetes folyamat, csak akkor kell orvosként beavatkozni, ha az szükséges. A szülőszobában elhelyezett kád - a meleg víz fájdalomcsillapító hatását kihasználva - elkerülhetővé teszi a gyógyszeres fájdalomcsillapítók használatát. A vízben történő vajúdás általában rövidebb, kevesebb beavatkozásra van szükség, jobb állapotú babák születnek, és később az anyák szülésélménye is jobb.

A szobában egy a magzati szívhang és a méhtevékenység együttes vizsgálatára alkalmas mobil CTG berendezés is helyett kapott. Ez abban különbözik a hagyományos eszközöktől, hogy a kismama hasára helyezhető - vízálló - érzékelők vezeték nélkül továbbítják az adatokat, így a szülő nő szabadabban mozoghat, akár a kádban vagy a zuhany alatt is vizsgálható - közölte az orvos.

Forrás: MTI