Guinness-rekord, élőben közvetít szívműtétet a kardiológiai intézet

HírKlikk 2020. szeptember 28. 16:16 2020. szept. 28. 16:16

Guinness-rekordra tesz kísérletet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) a világ tizenkilenc vezető kardiológiai centrumával közösen; most először lesz élőben követhető egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetés egy időben, húsz kardiológiai centrumban, körkapcsolásos közvetítésben.

Az intézet közleménye szerint a „Szívünk világnapjához" kapcsolódó esemény nézettségi rekordjára törekszenek, azt remélik, hogy ez lesz a legtöbb ember által élőben, online végignézett billentyűműtét.

Mint írták, a GOKI egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el ezt a fajta beavatkozást. „Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív- és érrendszeri betegeknek, hogy a járvány alatt sincsenek egyedül" – olvasható a közleményben.

A budapesti centrumban már több mint hétszáz mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeztek. Ez a legmodernebb katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű-szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtétnek túl nagy kockázata lenne. De fiatalabbaknál is előfordul, hogy egy korábbi műtét, vagy esetleges társbetegségek miatt a mellkast felnyitó műtétet nem lehet elvégezni. Ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz. Sőt, nemcsak hogy jóval tovább élhetnek, hanem sokkal jobb minőségű életük lehet – írta az intézet.

A beavatkozás lényege, hogy a comb ütőerén keresztül egy speciális katétert vezetnek fel az aorta billentyűig, ahol az elmeszesedett billentyű helyére új kerül. A műbillentyű kerete nikkel-titán ötvözetből, a szelepfunkciót ellátó részek sertés szívburokból készülnek. A billentyű kerete hideg hatására formálhatóvá válik, ezért a kisujjnyi vastagságú katéterbe négy-hat fokos steril vízben töltik be. Amikor a műbillentyűt az eszközön keresztül az orvos elvezeti az aortáig, és megfelelő pozícióban lassan lehúzza róla a hüvelyt, akkor az a 37 fokos emberi testben visszanyeri eredeti alakját. A műbillentyű befeszül a régi, elhasználódott szövetek közé, és elkezd működni, a beteg pedig meggyógyul, újra teljes életet élhet.

Magyarországon elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aorta billentyű-beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti százhetvenet is.

A szívünk világnapján ezt a műtétet Budapesten Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi. A beavatkozást szeptember 29-én, kedden 14.30-tól élőben lehet követni az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=uXrhTLWJ9jU&feature=youtu.be

Forrás: MTI/Hírklikk