Ha úgy érezzük, leszakad a lábunk...

Foglár Noémi 2019. augusztus 24. 11:03 2019. aug. 24. 11:03

Nem kell ahhoz egy éjszakán át a táncparketten ropnunk, hogy sajogjon a lábunk. Néhány egyszerű módszerrel azonban búcsút inthetünk a fáradt lábaknak.

Ha el szeretnénk kerülni a lábfájást, az az első és legfontosabb teendőnk, hogy kényelmes cipőt hordjunk. Mindig késő délután vásároljunk új lábbelit, a lábfejünk ugyanis ilyenkor egy kicsit nagyobb, mint reggel. Ha cipőbetétet hordunk, feltétlenül vigyük magunkkal, mert az új cipőnek azzal együtt kell kényelmesnek lennie.

Fürdessük, kényeztessük!

A tökéletes lábfürdőhöz töltsünk meg egy lavórt hideg vízzel, egy másikat pedig olyan meleggel, ami még jól esik. Üljünk egy kényelmes székre, és tegyük a lábunkat a hideg vízbe. Öt perc múlva helyezzük át a melegbe, majd ismételjük meg a műveletet. Ez tágítja és összehúzza a véredényeket a lábfejünkben, így serkenti a vérkeringésünket.

Illóolajos kényeztetéshez töltsünk meg egy edényt forró vízzel. Tegyünk bele két csepp borsmenta- és négy-négy csepp eukaliptusz- és rozmaringolajat, majd áztassuk benne a lábunkat tíz percig. Megtehetjük azt is, hogy főzünk egy csésze erős borsmentateát, és azt öntjük a lábvízbe.

Ha gyors megoldásra vágyunk, akkor áztassuk a lábunkat 15 gramm árnikatinktúrát tartalmazó meleg vízben, ez ugyanis fokozza a vérkeringésünket, aminek hatására szinte azonnal enyhül a fájdalmunk.

A lábfejnek is jót tesz a torna

Egy kis tornával a lábunkat is formába hozhatjuk. Ehhez nincs szükségünk drága gépekre, csupán néhány ceruzára, amelyeket szét kell szórnunk a padlón, majd összeszednünk a lábujjainkkal. Ez az egyszerű mozdulatsor megtornáztatja a lábunkat, erősíti a lábfejünk izmait, és egyúttal enyhíti a fájdalmunkat is.

Egy másik remek gyakorlat, amelyet egy fárasztó hétköznap végén is érdemes kipróbálnunk: húzzunk szorosan a jobb lábunk öt ujjára egy vastag befőttes gumit, majd nyissuk szét a lábujjainkat, és tartsuk kifeszítve a gumit öt másodpercig. Ismételjük meg a gyakorlatot tízszer, hogy kilazítsuk a cipőben összeszorított lábfejünket, s ezután végezzük el ugyanezt a bal lábunkkal is!

Forrás: Hírklikk