Hogyan lehet kezelni a tartós stresszhelyzetet?

HírKlikk 2019. augusztus 26. 20:07 2019. aug. 26. 20:07

Minden ember számára más és más a stressz jelentése. Annyi biztos, hogy maga a stressz az nem egy külső tényező, ami miatt kellemetlen érzések kerítenek hatalmukba, hanem a szervezet válaszreakciója bizonyos ismétlődő, kellemetlen érzést keltő események hatására.

A stressz hatására

A nyomás alatt lévő ember úgy érezheti, kibillen az egyensúlyából, mert a kihívás meghaladja az erejét. Az életmódunkat többnyire magunk választjuk meg, de a bekövetkezett változásokra nem lehet egy egységes módszert követve felkészülni. Az életünk során felmerülő stresszhelyzetekről nem tehetünk, de sokat segíthet a hozzáállás.

Sokszor fordul elő, hogy nem is a hirtelen bekövetkező stresszes helyzetek okoznak problémát, hanem a sokáig húzódó, nyomás alatt tartott helyzetek, például a munkahelyen, amik megkeseríthetik a mindennapokat. Eljöhet az a pont, amikor a nyomás alatt lévő személy úgy érzi, képtelen megbirkózni a kialakult helyzettel (helyzetekkel).

Hogyan reagálják le az emberek a stresszt?

Mindenki másképp reagálja le a stresszt, a válaszreakció kiszámíthatatlan tud lenni. Sokban függ a reakció attól a mintától, amit láttunk gyerekkorunk alatt vagy a meglévő berögződéseinktől, esetleg a rugalmatlanságunktól. Viszont jó hír, hogy a túlfeszített helyzetben adott reakciós technikák tanulhatók, kezelni lehet a szituációt.

Milyen hatásai lehetnek a folyamatos nyomásnak?

A szervezetnek van egy tűrőképessége, ami megint csak egyénenként változó. Általánosságban elmondható, hogy a folyamatos nyomásnak kitett személyek előbb-utóbb testükön is észlelik a stressz okozta jeleket. A tartós nyomás alatt élő emberek az alábbi kóros változás(oka)t figyelhetik meg a saját testükön:

  • Hosszan tartó, krónikus fejfájás
  • Alvászavar
  • Immunrendszer gyengülése, fertőző betegségek gyakori jelenléte
  • Hormonális zavarok
  • Szív- és érrendszeri megbetegedések
  • Emésztési panaszok
  • Lelki eredetű panaszok (pl.: szorongás, ingerlékenység, türelmetlenség, hangulatingadozás, depressziós állapot)

 

Hogyan kezelhető?

A stresszkezeléses technikák könnyedén elsajátíthatók megfelelő szakember segítségével. A stresszre adott válaszreakció többnyire ugyanazon séma mentén zajlik, ennek feloldásában segíthetnek a különböző technikák, például az Access Bars terápia a Rofé Naturale Egészségközpontban.

De emellett tehetünk mi magunk is a változásért, például változtatunk az életmódunkon, a táplálkozási szokásainkon, vagy bevezetjük a napi szintű testedzést, hogy ezzel is csökkenjen a feszültség a szervezetünkben. A táplálkozási szokásaink változásával lehetőséget adunk magunknak, hogy olyan tápláló, energiával teli élelmiszereket vegyünk magunkhoz, amik csökkentik a hiánybetegségeket, vitalizálják a szervezetünket, lehetőséget adunk ezáltal magunknak ahhoz, hogy egy boldogabb életet éljünk.