Home office: kiégés és elmagányosodás

HírKlikk 2021. április 13. 14:35 2021. ápr. 13. 14:35

Otthonról dolgozó magyar emberek körében végzett felmérés szerint, minden második munkavállaló azt érzi, hogy kiégett és elfogytak a mentális tartalékai. A megkérdezettek hetven százaléka úgy érzi, hogy rossz, vagy nagyon rossz volt számára az elmúlt egy év.

A HR portál által végzett felmérésében a válaszadó dolgozók mindössze 29 százaléka érezte, hogy nem okozott nehézséget számára a 2020. márciusa óta tartó időszak, 37 százalék „hullámvasútként” élte meg a jobb és rosszabb napokat, 32 százalék pedig nagyon nehéznek tartotta az elmúlt egy évet. A megkérdezettek fele pedig arról is beszámolt, hogy kiégett.

A Szeged.hu által megkérdezett pszichológus, Szabó Hangya Lilla is alapvető problémaként a magánélet és a munka összefolyását jelölte meg: szerinte baj, hogy összemosódnak az emberek mindennapi életének színterei, ahol egyébként normális időszakokban különböző szerepeket vesznek fel.

Vagyis ugyanabban a helyiségben dolgoznak, ahol például gyereket nevelnek, pedig nagyon fontos lenne különválasztani az ilyen tevékenységek tereit, azonban sokak számára ez jelenleg kivitelezhetetlen.

A pszichológus szerint az is problémás, hogy az emberek kisebb helyen élik az életüket és alig van energiájuk. Normális esetben egy nap alatt sokfelé megfordulunk, ezekből az impulzusokból, találkozásokból és történésekből töltődik fel az egyén, ezért érzi magát kevésbé kimerültnek. Most viszont minden egyes nap ugyanúgy telik, ez sokak számára alapvetően is stresszhelyzetet jelent, illetve sokan még mindig nem tudják feldolgozni a bezártságból fakadó helyzeteket.

Az úgynevezett karanténfáradtság egyik tünete, hogy a home office (azaz az otthoni munkavégzés) rendszerében sokkal fáradtabbak az emberek, csökken az energia és fokozódik az ingerlékenység. Ebben a helyzetben az emberek problémamegoldó képessége is visszafejlődik.

„Ez oda vezet, hogy sok esetben az embereken elhatalmasodik a reménytelenség érzése. Ez a krónikus stressz akár szorongáshoz, sokkal hamarabb kiégéshez vezethet, mint egy hétköznapi helyzetben. Érzelmileg kimerültek, legyengültek az emberek attól, hogy minden egyes nap ugyan úgy telik számukra”

– magyarázta a szakember.

Az izoláció, az elmagányosodás egy újabb probléma, ez különösen azoknak nehéz, akik a munkahelyükön csapatban dolgoznak. Éppen ezért várja már sok dolgozó, hogy visszatérhessen a normál kerékvágásba. 

A pszichológus szerint viszont sokaknak nehéz lesz újra felvenni a tempót és visszaszokni a környezethez – legalább annyira megterhelő lehet, mint egy új munkahelyre beilleszkedni.

„Az, hogy lassan visszaáll majd minden a régi kerékvágásba, sokaknak megkönnyebbülést fog jelenteni, de nagyon fontos lesz a fokozatosság. Nem szabad mindent egyszerre akarni, hanem lépésről-lépésre kell megtervezni a visszatérést a munkahelyre” – mondta a szakember.