Javult a magyarok általános egészségértése

HírKlikk 2021. augusztus 25. 18:28 2021. aug. 25. 18:28

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és az elmúlt hat évben emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

A közlemény szerint a 2015-ben és 2021-ben végzett országos felmérésből kiderült, hogy a magyarok a korábbinál könnyebben találnak információt az őket érintő betegségek tüneteiről: 2015-ben a megkérdezettek 30 százaléka, 2021-ben már a válaszadók 45 százaléka állította, hogy könnyű ilyen információt szerezni.

Az idei kutatásban a résztvevők 92 százaléka szerint inkább könnyű vagy nagyon könnyű információt találni a koronavírus-fertőzés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről, valamint hasonló arányban gondolják a magyarok, hogy értik is a védekezési lehetőségeket – írták.

Hangsúlyozták: ugyanakkor tíz százalék felett van azoknak az aránya, akiknek a betegségükhöz kapcsolódó egészségügyi információk megszerzése nehézséget okoz, és a válaszadóknak közel húsz százaléka jelezte, hogy nehéz megértenie az élelmiszerek csomagolásán olvasható információkat.

Az egészségértés szintje alacsonyabb a kisebb településen élők és alacsonyabb iskolai végzettségűek esetében – tették hozzá.

A felmérésből kiderült az is, hogy 19-ről 6hatszázalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek nehézséget okoz megérteniük, amit az orvosuk mond.

A védőoltásokkal kapcsolatos egészségértés kiugró eredményt mutat: 2015-ben a megkérdezettek több mint húsz százalékának nehézséget okozott megérteni, hogy miért van szükségük védőoltásokra, 2021-re viszont ezeknek az aránya négy százalékra csökkent – írta az egyesület, amely szerint ez valószínűleg a koronavírus-járványnak köszönhető.

Kitértek arra is, hogy konkrét döntési helyzetben kevésbé magabiztosak a válaszadók: a válaszadók 17 százalékának nehézséget okoz dönteni arról, hogy beadassa-e magának a koronavírus elleni oltást.

A közleményben tudatták azt is, hogy 2021-ben hatodik alkalommal hirdetik meg a kétmillió forint díjazású Nekem Szól! Egészségértés Díjat, amelynek fókuszában idén az egészség élethosszon át tartó megőrzése áll.

A pályázatra október 3-ig lehet jelentkezni a www.nekemszol.hu honlapon. A pályázatról további információ a www.facebook.com/nekemszol oldalon olvasható.

Forrás: MTI/Hírklikk