Kiderült mi okozhatja az e-cigaretta-járványt

HírKlikk 2019. december 21. 06:00 2019. dec. 21. 06:00

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az E-vitamin-acetát adalékanyag a THC-tartalmú (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanya) e-cigaretta termékekben fontos szerepet játszik az e-cigarettázással és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedésekben az Egyesült Államokban – derül ki az amerikai járványügyi központ (CDC) által pénteken kiadott több jelentésből.

 Az e-cigarettával összefüggő, nyáron kezdődött járványban eddig több mint 2500-an szorultak kórházi kezelésre, 54-en meghaltak a CDC adatai szerint.

Anne Schuchat, a CDC igazgatóhelyettes telefonos sajtótájékoztatóján elmondta, a bizonyítékok azt jelzik, hogy az E-vitamin-acetátot egyre inkább hozzáadták adalékanyagként a THC-tartalmú e-cigaretta töltőanyaghoz június óta, amikor a járvány felütötte a fejét.

Schuchat szerint a THC-szívása „nagyban megmagyarázza" az akut esetek nagyszámú növekedését, ami a nyár végén csúcsosodott ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nikotin tartalmú e-cigaretták teljesen biztonságosak.

A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban közzétett egyik jelentés szerint, az e-cigarettával összefüggő akut tüdőbetegségek meredeken emelkedtek június eleje óta és szeptemberben érték el tetőpontjukat. Azóta a sürgősségi osztályokra kevesebb ilyen beteg érkezik, de még mindig több, mint a járvány júniusi kezdetekor.

A tudományos folyóiratban közzétett másik jelentésükben a kutatók közölték, hogy az ilyen betegek tüdőmintáinak további elemzése megerősítette azokat a korábbi tanulmányokat, amelyek az E-vitamin-acetátra mutattak – mint a megbetegedések okozójára. 16 szövetségi állam betegei tüdőszövetmintáinak vizsgálatából kiderült, hogy a THC-tartalmú e-cigarettát szívók 94 százalékának szövetmintájában van jelen az E-vitamin-acetát.

Egy másik jelentésében a CDC felhívta a figyelmet arra is, hogy december 10-ig 2409 megbetegedést jelentettek a központnak, közülük 31 kórházból elengedett megbetegedett újra, és került vissza kezelésre. Heten meghaltak röviddel az után, hogy kiengedték őket a kórházból. Utóbbiak általában 50 évesek vagy idősebbek voltak.

Forrás: MTI/Hírklikk