Koronavírustól védhet az anyatej és a magzatvíz

HírKlikk 2021. október 30. 18:00 2021. okt. 30. 18:00

Egy oldott formában a magzatvízben és és anyatejben is jelen levő fehérje lehet a kulcs.

A SARS-CoV-2 a sejtekbe történő bejutását az ACE2, a CD26, a CD147 és az NRP1 membránhoz kötött receptorok segítik: korábbi tanulmányok ugyanakkor kimutatták, hogy az ACE2 fehérje oldható formái csaliként működhetnek, a folyadékokban csapdába ejtik a vírust, így megakadályozva, hogy az megfertőzze a sejteket.

A Swansea-i Egyetem és az Aberdeeni Egyetem új, közös kutatása a pandémia ideje előtt adományozott és aztán archivált anyatej és magzatvíz felhasználásával mérte meg ezeknek az oldható receptoroknak a jelenlétét, és magas koncentrációt talált – írja a MedicalXpress alapján az Infostart.

Képalkotó vizsgálatok során a kutatócsapat felfedezte, hogy a receptorok eltérő molekulahosszúságokban léteznek.

A csecsemők születésük előtt és után viszonylag védettek a SARS-CoV-2-vel szemben: friss eredmények fényt deríthetnek arra, ez miért van így.

Stephen Turner professzor, a Royal Aberdeen Gyermekkórház gyermekgyógyász szakorvosa és az Aberdeeni Egyetem tiszteletbeli professzora szerint lényeges, hogy az állapotos nők beadassák a koronavírus elleni védőoltást, hogy magukat és gyermekeiket is megvédjék a fertőzéstől.

A kutatócsoport reméli, hogy izolálni tudja a fehérje különböző izoformáit, hogy azonosíthassák, melyik az legoptimálisabb a vírus megkötésére, értékelve, hogy az anyatej és a magzatvíz gátolja-e a vírus sejtekbe való bejutását.