Magyar gyógyszer hozhat áttörést az Alzheimer kezelésében

HírKlikk 2020. október 14. 16:00 2020. okt. 14. 16:00

Dr. Puskás László kutató-professzor és csapata az Alzheimer-kór gyógyítására egyedi megoldással állt elő: molekuláris szintű biológiai és kémiai kutatásokat végezve, fedezték fel az Alzheimer-kór kezelésére ígéretesnek mutatkozó molekulacsaládot. A pozitív eredmények alapján, világszerte szabadalmaztatták felfedezésüket.

Dr. Puskás László szerint még ugyan korai erről beszélni, de tény, hogy régóta a Q134R nevű Alzheimer-kór elleni kismolekula az első olyan gyógyszerjelölt Magyarországon, amely ilyen messzire jutott a hazai gyógyszerkutatásban.

„Álmom olyan új gyógyszerhatóanyag felfedezésének és kifejlesztésének koordinálása, amely az eddig gyógyíthatatlan betegségben szenvedők gyógyulását vagy jobb életminőségét eredményezi" – mondta a Portfolio-nak a professzor.

Magyar viszonylatban elképzelhetetlenül nagy pénzügyi források kellenek ahhoz, hogy egy gyógyszerjelölt egyáltalán kilépjen a preklinikai fázisból és a hazai kutatást a magyar cégek finanszírozni tudják. Dr. Puskás László és csapata azonban megmutatta, hogy ez mégsem teljesen lehetetlen, jelenleg is itthoni befektetőkkel finanszírozzák a projektet, és a közeljövőben egy 10 millió eurós tőkebevonást terveznek.

Az Alzheimer-kór az agy progresszív, degeneratív, neurológiai betegsége, a demencia leggyakoribb formája, az esetek 60-70 százalékáért felelős. Jellemzően 65 éves kor fölött jelentkezik, velejárója a szellemi leépülés, mivel ebben a betegségben az egészséges agyszövet degenerálódik, elsorvad. Jelenleg nincs hatékony terápia, pedig több millió dolláros költségen több száz olyan kutatás folyik a világban, amely az Alzheimer-kór lefolyásának lassítására szánt gyógyszerjelöltek alkalmasságát vizsgálja. Ezek többsége az agyban keletkező úgynevezett plakkok, lerakódások felszámolására koncentrál, ami mára már nem bizonyul elegendőnek.

A Q134R molekula ezzel szemben a betegség hátterében zajló folyamatok befolyásolásával megállíthatja a betegség előrehaladását. A több éves laboratóriumi, élő állatokon végzett kutatások során, bebizonyosodott, hogy a molekulának nincs toxikus mellékhatása, amit ezután a humán vizsgálatok is megerősítettek. A klinikai vizsgálatokból azonban még több fázist kell elvégezni. 

A gyógyszerjelölt továbbfejlesztésére dr. Puskás László vezetésével 2018-ban projekttársaság jött létre APERUS Pharma Zrt. néven. A társaság saját tőkéje meghaladja a 700 millió forintot és a társaságtól kapott adatok alapján, a projektre eddig összesen több, mint 7 millió eurót költöttek. Az idegsejtek védelmében szerepet játszó folyamatokat a Kentucky Egyetemen a terület egy elismert kutatója, dr. Christopher M. Norris professzor is tanulmányozza.