Még két évig tarthat a világjárvány?

HírKlikk 2020. október 24. 14:17 2020. okt. 24. 14:17

Az Egészségügyi Világszervezet genfi sajtótájékoztatóján a szakértők az újságírók legnagyobb megdöbbenésére arról beszéltek, hogy a pandémia még két évig tarthat, a járvány csak utána vesz vissza az intenzitásából.

A WHO vezető tudósa, Dr. Soumya Swaminathan arra a kérdésre, hogy nagyjából mikorra várható a világjárvány enyhülése a liner.hu szerint azt válaszolta,

„Legalább 2022-ig várnunk kell arra, hogy a vakcináknak köszönhetően, a lakosság körében kialakuljon az immunitás. Ez azt jelenti, hogy még hosszú út áll előttünk, és a jelenlegi óvintézkedésekhez, mint a maszkviseléshez, a közösségi távolságtartáshoz és a megfelelő higiéniához ugyanúgy tartanunk kell magunkat.” 

Swaminathan szerint ahhoz, hogy a védőoltás hatékonyan működjön, a népesség 60-70 százalékánál szükséges lesz először elérni az alapvető immunitást, máskülönben felesleges bevetni a vakcinát. Ami pedig a szóban forgó immunitást illeti, még a szakértők sem tudják, meddig tarthat, ezért ennek a kitapasztalása is bizonyos időbe telhet. 

Habár meglehetősen borús képet festett elénk a WHO vezető tudósa, Bill Gates – aki alapítványa jóvoltából dollármilliárdokkal támogatja az oltóanyagok fejlesztését – szintén hasonló véleményen van.

„A legjobb esetben is két év múlva lehetünk abban a helyzetben, mint voltunk nagyjából idén év elején. Ez természetesen csak akkor történhet meg, ha szerencsénk lesz, és több védőoltás működni fog, beleértve azokat is, amelyek olcsóbban kerülhetnek tömeggyártásba. Ha sikerülne ezáltal beüzemelni a gyárakat, akkor megvásárolhatnánk a dózisokat az egész világnak.” 

A pozitív forgatókönyv szerint, tehát a pandémia terjedése 2021-ben lassulhat le, majd 2022-ben megállapíthatják, hogy vége a világjárványnak. Figyelembe kell vennünk azonban, hogy az éppen harmadik kísérleti tesztfázisban tartó védőoltások hatékonysága és biztonsága kérdéses, ezért komoly késések és fennakadások sem elképzelhetetlenek.