Meglepő felfedezés: az Omikron másképpen fertőz, mint eddig sejtettük

HírKlikk 2021. december 22. 21:00 2021. dec. 22. 21:00

A brit kutatókat meglepte, hogy a koronavírus Omikron-variánsa nem teljesen úgy fertőzi meg az emberi sejteket, mint a korábbi vírustörzsek.

Miközben a brit egészségügyi szakértők és kormánytanácsadók attól tartanak, hogy a szélsebesen terjedő Omikron miatt napi több ezer ember kerül kórházba, a tudósokat a variáns sajátos viselkedése hozta lázba. Az egyik elismert brit szaktekintély azt mondta, hogy folyamatosan új dolgokat tudnak meg az Omikronról – írja az Infostart.

Bár a jelenlegi elfogadott szakvélemény az, hogy a variáns gyorsabban fertőz, de jobbára enyhébb megbetegedéseket okoz, mint elődei, Ravi Gupta professzor figyelmeztetett: „komoly aggodalomra ad okot, hogy az Omikron nyomán megnőhet a megbetegedési és halálozási ráta”.

Gupta professzor a Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, „Igen nagy számú embert fog érinteni, mert olyan nagyon fertőző. Ez potenciálisan térdre kényszeríti az egészségügyi szolgálatot. Tehát nagyon kritikus helyzet elé nézünk”.

Egyes kísérleteik arra utalnak, hogy a vírus változtatott azon, ahogy megfertőzi a sejtjeinket. „Úgy tűnik ez potenciálisan a mutációk eredménye, és előfordulhat, de ne vegyük biztosra, hogy a Deltához képest más lett a profilja. De még ha kicsit gyengébb is, a hatalmas számú fertőzés miatt látunk majd olyan embereket, akik nagyon betegek lesznek” – fogalmazott.

Forrás: infostart.hu