Mit tegyenek azok, aki elkapták a koronavírust?

HírKlikk 2020. szeptember 19. 14:19 2020. szept. 19. 14:19

Köztudott, hogy az igazolt fertőzöttekre és a kontaktjaikra is két hét karantén vár. A 14 napos elkülönítés alatt a betegek otthon lábadoznak, lehetőség szerint szeparálják el magukat családtagjaiktól. Ha ez nem lehetséges, akkor a közösen használt helyiségeket gyakran kell fertőtleníteni.

Dr. Soós Zoltán háziorvos a szon.hu-nak elmondta: az elmúlt napokban a koronavírusos betegei a fiatal korosztályból kerültek ki, nem szorultak kórházi ellátásra. Azt ajánlottam, hogy a felső légúti panaszokra nyugodtan használják a házi patikában kéznél lévő lázcsillapítókat, torokfertőtlenítőket, orrcseppeket.

A legfontosabb, hogy lázasan, légúti tünetekkel ne menjenek a betegek a rendelőbe! Hívják fel a háziorvost, aki a telefonos konzultáció után el tudja dönteni, szükséges-e a személyes vizsgálat, milyen tüneti terápiát kell alkalmazni, vagy a panaszok alapján Covid-tesztet kér.

A láz kórjelző tünet, mellette az izomfájdalom, az íz- és szaglásérzékelés elvesztése szinte minden betegénél előfordult. Mint mondta, „számítottunk arra, hogy az iskolakezdés „felkavarja az állóvizet”, több lesz a beteg, több tesztelésre is lesz szükség. Több mint 500 ezer tesztet végeztünk országos szinten, az igazoltan pozitív esetek száma a vizsgálatok kilenc százalékát teszi ki. További nehézséget hordoz – amellett, hogy az őszi influenzás időszakban nehéz lesz differenciálni a betegek panaszait –, hogy a fiataloknak széles a kapcsolati hálójuk, így a kontakt-kutatás és az időben történő izoláció egyre bonyolultabbá válik.

Több iskolában már most is teljes osztályok „pihennek” otthon, a karanténban. Úgy vélem, már a nyáron fel kellett volna vértezni egy-egy egészségügyi szakemberrel, például iskolai védőnővel az oktatási intézményeket, akikkel gördülékenyebb lenne az októbertől kötelezően bevezetett lázmérés, valamint egyéb tájékoztatásban is az iskolák támaszai lehetnének" – jegyezte meg dr. Soós Zoltán.

Az érvényben lévő eljárásrend szerint a koronavírusos betegek szoros kontaktjait nem tesztelik, karanténhatározattal tartják őket otthon, elkülönítve a közösségtől. 

Ha a tünetmentes kontaktok szeretnének mielőbb visszaállni dolgozni, van lehetőség saját zsebből kifizetni a tesztvizsgálatot, 48 órán belül két negatív teszt mentesíti őket a karantén alól – tette hozzá a háziorvos.

A gyógyultság kritériumai: a láz elmúlik, a köhögés alábbhagy, és javul a beteg közérzete. Ezután visszamehet dolgozni. A szeptember elején azonosított covidos betegek egy része lassan már itt tart.

 A gyerekeknél ugyanez a helyzet, kapnak egy két hetes szünetet az iskolából, a 12 éven aluliakkal a szülő otthon maradhat táppénzen. A karantén után orvosi igazolással lehet visszaülniük az iskolapadba – emelte ki a legfontosabbakat dr. Soós Zoltán.