Mondunk 3+1 példát, hogy miért nem kielégítő otthonodban a szellőztetés!

HírKlikk 2019. március 25. 11:41 2019. márc. 25. 11:41

A levegő körbevesz minket, akár kint, a szabadban tartózkodjunk, akár egy épületben. A levegő oxigénje az élet alapvető szükséglete, ami befolyásolja a közérzeted, az egészséged is. Hogyan ismerjük fel, ha nem kielégítő a levegő minősége, mert nem szellőztetsz hatékonyan és elég gyakran?

Milyen jelei vannak a nem megfelelő mennyiségű és minőségi szellőztetésnek?

1. Kicsapódik a nedvesség a falakon és megjelenik a penész!

Ezzel a jelenséggel leginkább télen találkozhatunk, mert a kinti hideg ellen próbálunk védekezni: fűtünk, kicseréltetjük a nyílászárókat korszerű típusokra, amik azt az eredményt fogják hozni, hogy egyre több és több lesz az otthonunkban az olyan terület, ahol a bent rekedt páratartalom a hideg hatására ki fog csapódni, és egy idő után megjelennek az első penésztelepek.

Hol lesz hidegebb a lakás? Azon falaknál, amik kapcsolatban állnak a külvilággal. No de mitől keletkezik a pára? Az otthoni tevékenységek egész sorozatával, amit nem is tudnánk elkerülni: főzéssel, fürdéssel-zuhanyzással, felmosással, teregetéssel, lélegzéssel.

2. Kintről belépve megérezzük a lakásunk "bukéját"

Végre vége a napnak, alig várod, hogy hazaérj. Nyitod a bejárati ajtót, és egyszer csak arcon csap a lakásodból kiáramló "oroszlánszag". Nem csak az okoz ilyen szagot, ha otthon vagyunk és végezzük a napi tevékenységünket: mosunk, főzünk, takarítunk, WC-re járunk, stb. Ha nem vagyunk otthon, a tárgyaink, növényeink, háziállataink is mind-mind bocsátanak ki szaganyagokat. Ezek rontják a levegő minőségét, amit nem biztos, hogy észreveszel egy egész napi bezártság után.

Milyen tevékenységek rontják a lakásunk levegőjét? Cigarettázás zárt térben, főzés és sütés, takarításkor használt tisztítószerek, de a porszívózással is átalakulhat a levegő illatanyaga, kozmetikai szerek használata, festékkel kezelt felületek, stb.Ha gyakran erre a barlangi szagra érkezünk haza otthonunk meghitt csendjébe, tuti, hogy keveset szellőztetünk egy nap!

3. Felerősödő allergiás tünetek

Akik egy háztartásban élnek, figyelnek egymásra. Előfordul, hogy az, aki nem volt egész életében allergiás semmire, egyszer csak azt veszi észre, hogy folyamatosan elduguló orral küzd, viszket a szeme, és állandóan megfázás-szerű köhögési rohamok jönnek rá. A nem megfelelő, minőségi szellőztetéssel a zárt térben a por felszaporodik, ami ideális feltételeket nyújt a poratkák szaporodásának. Az allergiás tünetekért felelős aeroszolok származhatnak a kinti térből is, szellőztetéssel kerülhetnek be.

+1 Nem kielégítő az éjjeli alvás

Ha a fentebb említett tünetek közül csak egy is előfordul az életünkben, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen megoldást lehet találni hosszú távon. Egyik megoldásként szóba jöhet a Zehnder hővisszanyerős szellőztetőrendszer.

 

Forrás: Hírklikk