Ellenség a láthatáron: támadnak a pollenek

HírKlikk 2024. április 21. 12:15 2024. ápr. 21. 12:15

A tavasz megérkezése nem csak a jó idő, a napsütéses órák érkezését, hanem sok millió magyarnak az allergiaszezon kezdetét is jelzi. Ezt pedig aligha szabad lebecsülni: a szakemberek szerint a lakosságnak legalább harmada szenved valamilyen allergiától: van, aki „megússza" enyhébb tünetekkel, de sokan hónapokon át durván szenvednek az allergiától. Nekik tavasztól egészen télig folyton más és más allergén növényeket kell kikerülniük, ami szinte lehetetlen. 

A Pénzcentrumnak nyilatkozó Moric Krisztina, a Budai Egészségközpont allergológus főorvosa szerint ilyenkor tavasszal sokkal erősebb tünetek is jelentkezhetnek az allergiásoknál, több embert érintenek a tavaszi pollenek mint télen a beltéri allergének vagy ősszel a penészgomba allergia. Tavasszal a tavaszi fák, például nyírfa, majd tavasz végén és nyár elején a fűpollen, és végül nyár végén a parlagfű és fekete üröm okoznak tüneteket a legtöbb allergiásnak, így az ilyen allergiákban szenvedőknek lesz nehezebb ez az időszak.

Arra, hogy a tünetek legalább csak minimálisak legyenek, a főorvos szerint kétféle megoldás lehetséges. Tüneti terápiaként az antihisztamin tabletták, szteroidos orrspray-k, szemcseppek alkalmazhatók, a másik módszer az immunterápia, ami korszerű megoldásnak számít. Egyrészt mert elvégzése után nem kell tovább gyógyszert szedni, de legfőképpen azért, mert véd a szövődményektől is, például az allergiás asztmától

Moric Krisztina szerint a tüsszögés, vizes orrfolyás, szemviszketés vagy könnyezés, a torokkaparás, orrdugulás a jellemző allergiás tünetek. Ha ezen tünetek bármelyike már zavarja a pihenést vagy a mindennapi tevékenységet, mindenképp javasolt a vizsgálat elvégeztetése.

Forrás: Pénzcentrum