Nemcsak gyönyörű, de gyógyít is a magnólia

HírKlikk 2019. március 31. 19:00 2019. márc. 31. 19:00

A legtöbb kiskertben megtalálható ez a csodálatos szépségű fa, nem is véletlenül, hiszen ámulatba ejtő gyönyörűség, kifinomult virága pedig utánozhatatlanul pompázik, és még gyógyhatása is van.

 Örökzöld és lombhullató fajok is tartoznak közéjük. Törzsük nem sokkal a föld felett elágazik, és legalábbis eleinte bokrosan nő.

Fordított tojás alakú, de a végén kihegyesedő leveleik hetekkel a virág után hajtanak ki; száraz időben a szélük megbarnul és összepöndörödik. Színpompás, nagy, a liliomokéhoz, illetve a tulipánokéhoz hasonló alakú virágaik miatt számos fajukat termesztik.

A magnólia esetében nagyon fontos a megfelelő talaj, ugyanis leginkább a kissé savanyú, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajban érzi jól magát. Fontos továbbá, hogy kedveli a napos, félárnyékos illetve szélvédett helyet, a legjobb, ha a reggeli napsütés éri. A magnólia vízigényes növény, a száraz időszakokban, és nyáron bőségesen öntözzük minden nap.

Kevesen tudják, de a magnóliát keleten nem csak azért tartották, illetve tartják, mert nagyon szép, hanem azért is, mert hihetetlen gyógyító erővel rendelkezik. Kínában például több mint ezerféle betegség ellen használják.

A magnólia kérgéből készült orvosság tökéletesen alkalmas hasmenés, gyomorhurut, köhögés, hányás, fekélyek és még sok más betegség ellen. Japánban például többnyire allergia és asztma esetén alkalmazzák, de megakadályozza a szájban lévő baktériumok szaporodását is.

És ez még nem minden, ugyanis a magnólia rügyeit is fel lehet használni, többek között fejfájás, idegrendszerei betegségek, és gyulladások esetén alkalmazható. A magnólia ezen kívül bizonyítottan hatásos szív-, és érrendszeri panaszok, illetve csontritkulás esetén is. Emellett még teát is készíthetünk belőle, ami tökéletes orrmelléküreg-gyulladás, és arcüreg problémák esetén. 

Forrás: agraroldal.hu.