Nyaralni pedig muszáj!

Veress Katka 2020. augusztus 20. 19:00 2020. aug. 20. 19:00

Súlyos következményei lehetnek annak, ha nem megy el valaki nyáron szabadságra. A pihenés, a kikapcsolódás elemi szükségletünk, gyakran azonban, anyagi okok, vagy a sok munka miatt megfeledkezünk erről, és elnyomjuk ezt a szükségletünket.

Mi a legjobb a nyaralásban? Miért szeretünk elutazni valahová? Miért szabadulunk fel jobban máshol? Ezekre a kérdésekre nem mindenki keresi a mélyebb válaszokat. Nyaralni jó, utazni izgalmas, az új környezet segít kikapcsolni, ellazulni. 

A nyaralás, az utazás és a megváltozott környezet mind segíthet minket abban, hogy egy időre elengedjük jól ismert önmagunkat, bejáratott gondolatainkat, visszatérő aggodalmainkat, rutinszerű szokásainkat.

Ha valaki a nyári pihenéstől egyszerre várja a testi és lelki felfrissülést, ugyanakkor idegei pattanásig feszültek, akkor a csalódás szinte biztosított, függetlenül attól, hogy a társ, a gyerekek vagy egyéb körülmények idézik elő.

Aki valódi pihenésre, kikapcsolódásra vágyik, annak meg kell próbálnia a pozitív élményekre figyelni, ráhangolódnia a nyugalomra és a nyaralásból a legjobbat kihozni. 

Nagyon fontos, hogy megfelelően válasszuk ki a nyaralás jellegét. Van, akinek az aktív pihenés, a túrázás, a városnézés, esetleg a vadvízi evezés nyújtja a legjobb kikapcsolódást. Másoknak a tengerpart, sok alvás és egy jó könyv jelenti a pihenést.

Ha rosszul választunk úti célt, megeshet, hogy holtfáradtan, csöndre és nyugalomra vágyva, egy  mulatóktól éjjel-nappal hangos üdülőközpontban találjuk magunkat. Ha pedig rosszul választunk útitársakat, bárhová megyünk is, bármilyen program mellett döntünk is, a társaság egy része mindenképpen elégedetlen lesz. Lényeges tehát, hogy tisztában legyünk saját igényeinkkel, és ezt valamennyi velünk utazóval egyeztessük.

Márciusban még úgy nézett ki: lényegében mindenki bel- és külföldi vakációjának lőttek a koronavírus miatt bevezetett korlátozások miatt. De Magyarország szerencsére nagyon enyhén megúszta a vírus első hullámát, és több környező országgal ellentétben, ahol már javában tombol a második hullám, itthon ennek csekély nyoma van. Így belföldön (még) korlátozások nélkül lehet utazgatni.

Az utazás, csak úgy, mint az edzés, pozitív hatással van az agyra, az érzelmi egészségre, és megelőzheti a kiégést, csökkenti a stresszt és a depressziót.

Aki megteheti, feltétlenül adjon magának pár nap kikapcsolódást a mókuskerékből.