Piros ribizli – az igazi vitaminbomba

HírKlikk 2020. július 5. 17:00 2020. júl. 5. 17:00

A nyár többek között egyet jelent a friss gyümölcsök időszakával. Ide tartozik – talán fanyarsága miatt kevesek által kedvelt – piros ribizli is, amely egy igazi vitaminbomba kevés kalóriatartalommal.

A ribizli (Ribes rubrum) valószínűleg Ázsiából és a Földközi-tenger vidékéről jutott el Európába. A XIV. századtól eleinte kolostorkertekben kezdték el termeszteni. Közkedveltté Európában a XV. században vált, míg Magyarországon csak a XVII. századtól lett népszerű.

A piros ribizli kiváló antioxidáns forrás, hiszen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik; 100 gramm ribizliben 30-40 mg C-vitamin található, ami négyszer több mint a narancsban. Ezért is alkalmazták skorbut ellen.

Flavonoid tartalma segít a szabadgyökök elleni védekezésben, és segíti a C-vitamin felvételét a májban, vesékben és mellékvesékben, illetve – a kutatások alapján – a béta-karotinnal karöltve, daganatmegelőző hatása van.

Fontos B-vitamin forrás is: a B1-vitamin a sejtek, különösen az idegsejtek működéséhez elengedhetetlen, javítja a koncentrálóképességet és az anyagcsere folyamatokat, növeli az energiaszintet; a B2-vitamin a zsírsavak lebontásában hasznos és a méregtelenítésben; a B6-vitamin ajánlott a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, álmatlanság és premenstruációs tünetek enyhítésére.

Említésre méltó még E-vitamin tartalma, amely az immunrendszer erősítésére és szívbetegségek ellen javasolt. Mivel sejtszinten fejti ki hatását, így az öregedés folyamatát is lassítja. Az ásványi anyagai közül fontos a nátrium, kalcium, foszfor, magnézium és a vas – mindegyikük rendkívül fontos a szervezet számára. A piros ribizli a csontok és a fogak felépítését is segíti.

A ribizli energiatartalma elenyésző, hiszen 100 grammban csupán 29 kcal/121 kJ található, de szénhidrát tartalma annál jelentősebb, 10-15 gramm. Növényi rostban igen gazdag, zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak is.

Fogyasszuk hát bátran és használjuk ki jótékony hatását szervezetünkre!

Forrás: itthonról-otthonra.hu