Toronymagasan vezeti Magyarország a rákban való halálozás listáját Európában

HírKlikk 2021. szeptember 19. 13:30 2021. szept. 19. 13:30

Az összes európai régió közül Közép-Dunántúlon a legmagasabb a halálozási ráta, 364 volt 100 ezer lakosra vetítve.

Mind a nyolc magyar régióban a legmagasabb kategóriában van a rákban való halálozási arány egész Európát tekintve – írja a Portfolio az Eurostat évkönyvére hivatkozva.

Rajtunk kívül Horvátország az egyetlen ország Európában, amelynek minden statisztikai régiója a legmagasabb kategóriába esne: azaz 100 ezer főre vetítve 325 főnél többen halnak bele a rákba.

Az összes vizsgált régió közül a Közép-Dunántúlon volt a legmagasabb a halálozási ráta, 364 volt 100 ezer lakosra vetítve. Azt is sorba rendezte az Eurostat, hogy a két fő ráktípusban (tüdő és vastagbél) mely régiók vezetik az egész európai mezőnyt és itt is csak magyar régiókat lehet találni első helyeken.

Magyarországon kívül még Szlovéniát, Horvátországot, illetve Észak-Lengyelországot említi az Eurostat, mint olyan területet, ahol magas a rák miatti halálozási ráta.

Sajnos a fentiekkel szorosan összefügg az is, hogy a születéskor várható átlagos élettartam az észak-magyarországi és észak-alföldi régióban az egyik legalacsonyabb mind a férfiakat, mind a nőket illetően, az összes európai statisztikai régió között.

Forrás: Portfolio