Vannak, akiknél kimutathatatlan a koronavírus fertőzés

HírKlikk 2021. november 13. 20:00 2021. nov. 13. 20:00

Nem ritka jelenség, hogy valakinek annak ellenére lesz negatív a Covid-tesztje, hogy a családjában körülötte többen is megfertőződtek. Hogy ez miért lehet így, arra a kutatók is keresik a választ.

A HVG által szemlézett The Guardian cikke szerint az emberek egy része úgynevezett abortív fertőzésen esik át. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bár bejut a vírus a szervezetbe, az immunrendszer T-sejtjei a fertőzés legkorábbi szakaszában elpusztítják azokat, így a PCR-teszt vagy az antitest-teszt negatív eredményt fog mutatni.

A kutatók azt találták, hogy a járvány első hulláma idején a megfigyelésben résztvevő londoni egészségügyi dolgozók nagyjából 15 százalékánál fordult elő ez a fajta védelmi mechanizmus. A tudósok úgy vélik, a mostani felfedezés lökést adhat az immunrendszer T-sejtjeit megcélzó védőoltások új generációja előtt, ami hosszabban tartó immunitást eredményezhet.

The Guardian azt írja, a tanulmány szorosan követte a résztvevő egészségügyi dolgozók állapotát. Az adatokból kiderült, hogy bár nagyon magas volt a kitettségük, a résztvevők közül 58-nak egyetlen alkalommal sem volt pozitív a Covid-teszt eredménye. Ugyanakkor a vérminták elemzése alapján az is kiderült, hogy magas volt a vírusra reagáló T-sejtek száma a szervezetükben a vírus előtti időszakhoz képest.

Mindez azt sugallja, hogy a korábban keletkező T-sejtek, amelyek egy szezonális fertőzéshez – például megfázáshoz – köthetők, megvédték őket a koronavírustól.