Viseljenek maszkot a kerékpárral közlekedők!

HírKlikk 2020. január 10. 15:45 2020. jan. 10. 15:45

Többfelé továbbra is magas a légszennyezettség a magas szállópor-tartalom miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken.

Egészségtelen a levegő minősége Budapesten, Kecskeméten, Tökölön és Vácott. További tizenöt településen kifogásolt a levegőminőség egészségügyi szempontból, ezek: Dorog, Dunaújváros, Eger, Esztergom, Kazincbarcika, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Putnok, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Szentgotthárd, Szolnok és Várpalota.

Az egészségtelen levegőminőség elsősorban az érzékeny lakosságcsoportnál – a gyermekeknél, az időseknél és a krónikus betegségekben szenvedőknél – okozhat akut tüneteket. Leggyakrabban köhögés, légúti irritáció és nehézlégzés jelentkezik, illetve a már meglévő légúti tünetek súlyosbodhatnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja a kerékpárral közlekedők figyelmét, hogy számukra javasolt megfelelő típusú (FFP2 vagy FFP3) maszkok viselése és a kevésbé forgalmas mellékutcák választása. Továbbra is javasolják a tömegközlekedés használatát a saját gépjárműhasználattal szemben, illetve a helytelen lakossági tüzelési módok mellőzését.

Az északkeleti országrészben az esőnek köszönhetően javult a levegőminőség. Ugyanakkor megjegyezték, a következő napokban jelentős javulás nem várható a meteorológiai előrejelzés alapján.

Forrás: MTI/Hírklikk