A Föld megmentője lehet a metánfaló baktérium

HírKlikk 2023. szeptember 3. 12:15 2023. szept. 3. 12:15

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint akár 0,22 °C-kal is mérsékelheti bolygónk felmelegedését a projektjük.

A közkeletű hiedelemmel ellentétben, nem a szén-dioxid a legrosszabb üvegházhatású gáz, ami a légkörbe kerülve jelentősen felmelegítheti azt. Az ipari tevékenységek, a mezőgazdaság és a hulladékgazdálkodás egyik legkártékonyabb velejárója a metán – írja a Napi.hu a Zöld Pálya korábbi cikkére hivatkozva.

Bolygónk légkörének metántartalma az elmúlt 15 évben kritikus szintet ért el, és jelenleg a globális felmelegedés nagyjából kétharmadáért tehető felelőssé. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja szerint egy rendkívül hatékony módszer lehet a légkör mentesítésére a metántól az általuk vizsgált „metánfaló” baktérium bevetése.

A amerikai egyetemen zajló kutatás vezetőjének, Mary Lindstormnak az volt az alapötlete, hogy felfedezzen egy olyan úgynevezett metanotróf, vagyis metánt „fogyasztó" organizmust, ami semlegesíti a metánt és helyette szén-dioxidot és biomasszát hagy maga után. A keresés során találtak rá a methylotuvimicrobium buryatense-re (5GB1C), ami az elvégzett kísérletek tanúsága szerint a felmelegedés problémájára lehet részben a megoldás. Euan Nisbet, a Londoni Egyetem munkatársa kiterjesztené szarvasmarhatelepek környékére is a baktérium-csoport használatát. 

A kísérleti modellel egészen jól működő módszert a jövőben meg  kell próbálni kiterjeszteni, és akár erőműveket létrehozni a technológia nagyobb léptékekben történő alkalmazására.

Forrás: Napi.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom