A leggazdagabb magyar a grundon nevelkedett

HírKlikk 2021. június 2. 18:35 2021. jún. 2. 18:35

A világ leggazdagabb magyarja, Péterffy Tamás (vagy Thomas Peterffy) kedden Budapesten járt, mert európai cége tag lett a Budapesti Értéktőzsdén.

Ha azt halljuk, hogy a leggazdagabb magyar, mind Mészáros Lőrincre vagy Csányi Sándorra gondolunk, mert őket ismerjük, ők a leggazdagabbak Magyarországon. Ám Amerikában élnek olyan magyarok, akik náluk is sokkal gazdagabb dollármilliárdosok: Péterffy Tamás, Soros György, vagy a repülőket bérbeadó Steven Udvar-Hazy, illetve a neves mérnök, Charles Simonyi.

Péterffy Tamás kedden Budapesten járt, mert egyik cége, az Interactive Brokers Central Europe Zrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tagja lett, ennek apropóján szedte össze a Telex, hogy mit érdemes tudni róla.

Péterffy 25 milliárd dolláros vagyonát a korát messze megelőző digitális diszkontbrókercégével szedte össze. Jelenleg ő a Forbes listáján a világ 65-ik leggazdagabb embere, egyben a leggazdagabb magyar.

Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója a tőzsdetagság bejelentésekor megrendezett sajtóeseményen örömmel méltatta Péterffyt, mint az embert, akinek neve egybeforrt az informatikai fejlesztéssel és aki bebizonyította, hogy a Wall Streetnek nemcsak farkasai, de innovátorai is vannak. Mint hangsúlyozta, Péterffy arra is példa, hogy miként lehet a nulláról egy globális és rendkívül sikeres céget felépíteni, ez pedig a tőzsdék egyik célja is.

Péterffy azt mondta, „A kilencvenes évek óta szerettem volna vállalkozni Budapesten, mert úgy éreztem, hogy itt van némi előnyöm. Azt többen látták, hogy a keleti munkaerő olcsóbb, mint a nyugati, de én azt is tudtam, hogy a magyar munkaerő nagyon jó is, mert a magyar nyelv és a magyar logika alkalmassá teszi az ittenieket a kiváló műszaki, számítógépes munkavégzésre.”

Magáról elmesélte, hogy édesanyja egyedül nevelte (édesapja '56-os menekültként már az Egyesült Államokban volt), és mivel édesanyja nappal dolgozott, ő az utcán nőtt fel, a lebombázott házak helyén megmaradt grundokon, de így legalább mindent felszedett, ami a későbbi karrierépítéshez kellett.

Péterffy 1965-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba, a nyelvet nem beszélte, igazán az apja sem segítette, műszaki rajzolóként helyezkedett el. Pár év felkapaszkodás után, immár 43 éve alapította az Interactive Brokers Groupot.