A progrock még mindig él Magyarországon!

(X) 2024. május 27. 20:40 2024. máj. 27. 20:40

Az OSKAR Records és az Independent Music Market gondozásában, 2024 június 7-én megjelenik a magyar MAYA zenekar „Fading Tomorrow"/„Elmúló holnap” című, kétnyelvű albuma CD-n és az összes streamingszolgáltató kínálatában.

A MAYA tapasztalt és lelkes zenészekből álló, 2017-ben alakult magyar progresszív rock/artrock zenekar. Első projektjük a Tibeti Halottaskönyvre épülő koncert-album színpadra vitele volt 'EXIT' címmel. 

Az együttes nem a könnyebb utat választotta – már régen elkötelezte magát ennek az izgalmas műfaj életben tartása mellett. 

A zenekar Elmúló holnap című albumán a klasszikus progresszív rock legjobb hagyományait, a neoprog hangzását és szemléletét egyesíti, gazdag hangszereléssel, alaposan kidolgozott instrumentális részekkel, érzelmes dallamokkal, magával ragadó erővel és olyan klasszikus hangszerek használatával, mint a Moog szintetizátor és basszuspedál, valamint a Rickenbacker basszusgitár. 

Az album hat számot tartalmaz: négy hosszú, hamisítatlan progresszív rock és két rövidebb, de mégis izgalmas dal kapott helyet a korongon. 

A lemezen az első, címadó szerzemény egy igazi, hosszú – 13 perces, stílusában, hangszerelésében is változatos prog darab. Himnikus dallamok, húzós riffek váltakoznak tört ritmusképletekkel és nem maradnak el a nagyívű szólók sem. Vállaltan fellelhető némi YES hatás, a szó legjobb értelmében. 

Ezután egy rövidebb szám következik, ahol Garda Zsuzsi megcsillantja kivételes énektudását. A különleges hangszerelés, érdekes effektek használata teszi egyedivé a „Zuhanást”. 

A harmadik dalban képzeletbeli tükröt tartva magunk elé, igazi énünket keressük, szenvedve, szembenézve démonjainkkal. 

A „Föld és Ég” című szerzemény megmutatja a zenekar komponálási és hangszerelési tudását, három szólamú acapella éneklés mellett dallamok kergetőznek gitár és billentyűk között és megdörren a basszuspedál is. 

Az „Ébredj fel!” egy kis klasszikus átdolgozással kezdődik, amit legtöbben felismernek majd: Verdi dallamait idéztik meg. Némi keleties íz is fellelhető a zenében a klasszikus progresszív stílusjegyek mellett. 

Az utolsó dal egy kis gyöngyszem, látszólag egyszerű, nem hivalkodó, de az apró trükkök itt sem maradnak el és a melódia szívmelengető. 

A progresszív rock művek szövegei méltóak a zene igényességéhez, nem is lehetne másként. Az albumon a dalszövegek elsősorban az emberi létről, a sorsról és a jelenkor nehéz belső és külső történéseivel való megküzdésről szólnak. A mondanivaló tükrözi félelmünket a holnaptól, parányi voltunkat az univerzumban, függésünket a természettől. Mesék szólnak a máról, a holnapról, zuhanó angyalokról, bölcs óriásfákról, Földanyáról és Égatyáról, félrevezetett tömegekről és még sok minden másról.

A lemezborító grafikája Ducsai Zoltán festőművész egyik művének felhasználásával készült, láthatjuk benne annak esszenciáját, amiről a lemez szól. 

Lemezbemutató koncert: 2024.07.12. TEMI Fővárosi Művelődési Háza (FMH) 1119 Budapest, Fehérvári út 47.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom