A szerencsejáték is a netre költözött

(X) 2020. november 23. 12:47 2020. nov. 23. 12:47

A járvány megjelenése óta egyre több fiatal férfi fordul az online fogadások felé, miközben a fogadóirodák azt is vitatják, hogy nőtt-e egyáltalán a fogadók száma. A jelenséget Ausztráliában vizsgálták meg tüzetesebben.

Több pénz megy online szerencsejátékra a Covid-19-nek köszönhetően.  A nyár első két hónapjában háromból egy játékos regisztrált új online kaszinó oldalon – derül ki egy több mint 2000 játékost vizsgáló friss kutatásból. Emellett 23-ról 34 százalékra nőtt azok száma, akik hetente több mint négyszer fogadtak – írja a tanulmányról beszámoló ausztrál ABC.

A felmérés eredményét a pénzügyi jelentések is alátámasztják. Ausztrália legnépszerűbb online fogadócégei nagyot kaszáltak a világjárvány idején. A Tabcorp digitális fogadási forgalma a 2019–20-as pénzügyi évben 3,8 százalékkal, 7,1 milliárd dollárra nőtt, míg a kiskereskedelmi forgalom 27,9 százalékkal 5,4 milliárd dollárra esett vissza. A Sportsbet anyavállalata, a Flutter Entertainment arról számolt be, hogy ausztrál működési nyeresége megközelítette a 200 millió dollárt a június 30-át megelőző hat hónapban, az online nettó árbevétel pedig 45 százalékkal nőtt az év első felében. A Ladbrokes anyavállalata, a GVC Holdings szintén 43 százalékos profitnövekedést könyvelhetett el ugyanebben az időszakban.

A bizonytalanság kora

Rebecca Jenkinson kutató ismertette a tanulmány főbb megállapításait: a fiatal férfiak az elszigeteltséggel, az unalommal és a fogadási promóciókkal indokolták megnövekedett szerencsejáték-kiadásaikat. A hirdetésekre eleve érzékeny közönséget az erőteljesebb promóciók gyakrabban motiválták játékra. Dr. Jenkinson elmondta, az összes megkérdezett körülbelül 78 százaléka játszik online, szemben a járvány előtti 62 százalékkal. Nem hiszem, hogy ez rövid időn belül visszaesne a járvány előtti szintre – fűzte hozzá. „Sokak számára ez még mindig bizonytalanság időszaka. Többek elvesztették a munkájukat, és azok a tényezők, amelyek az online szerencsejátékra motiválnak nem szűntek meg, különösen a vizsgált fiatal férfiak körében” – fogalmazott a szakember.

Nőtt az olyan újdonságnak számító piacokon elköltött összeg is, mint az időjárás és a valóság show-k, de a legtöbb fogadást továbbra is elismert sportágakra kötötték. Az ARGC kutatásából az is kiderült, hogy eközben a szerencsejátékra fordított összeg átlaga csökkent a 34 évesnél idősebb férfiak és nők esetében.

Mindegy, csak izgalom legyen

Néhányan személyes történetüket is megosztották a tanulmány szerzőivel:

„Az ujjam automatikusan megnyitja az alkalmazást, ha unatkozom (...) Korábban ismertem a határaimat, most viszont nem tudok leállni” – meséli egy 23 éves férfi.

„Megfelelő keretek között lehet ez szórakoztató, de nagyon könnyű függővé válni – véli egy 25 éves férfi.

„A barátaimmal ostoba fogadásokat kötünk lovakra, kutyákra, tengertúli sportokra, anélkül, hogy bármi fogalmunk lenne az adott sportról, csak az izgalom miatt” – osztotta meg egy 18 éves férfi.

Fontos lenne felelősen játszani

Az ausztrál online fogadó cégek felelősségteljes játékra figyelmeztetik a felhasználókat, ennek érdekében limit beállítási lehetőségeket és különböző önkorlátozó funkciókat kínálnak. Az iparág támogatja egy olyan nyilvántartás létrehozását is, aminek segítségével a problémás szerencsejátékosok ténylegesen eltilthatnák magukat az összes ausztrál engedéllyel rendelkező fogadási szolgáltatástól.

A Responsible Wagering Australia (Felelős Fogadásokért Ausztrália), az ausztrál fogadóirodákat képviselő csúcsszervezet korábban cáfolta azokat az állításokat, miszerint az online kaszinók térnyerése a tejes iparág növekedését jelezné. „A fogadóirodák és szerencsejáték-üzletek sok helyen bezártak a Covid korlátozások miatt, így az emberek online platformokra költöztek, akárcsak kiskereskedelem egyéb területein” – mondta Brent Jackson vezérigazgató júliusban.